A Parlamenthez indultak a Margit hídról a katatörvény ellen tüntetők

2022. július 25. – 19:25

frissítve

A Parlamenthez indultak a Margit hídról a katatörvény ellen tüntetők
Fotó: Weiler Vilmos / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több száz tüntető foglalt el két sávot a Margit hídnál hétfőn este.
  • A „Jobbágyfelkelés!” néven meghirdetett tüntetést futárok szervezték a katatörvény elleni tiltakozásul.
  • A villamossíneket nem zárták le, ott halad a forgalom.
  • A tüntetők a Parlamenthez indulnak.

„Jobbágyfelkelés!” néven újabb tüntetést szerveztek a katatörvény ellen hétfő este hétre a futárok. A helyszín újra a Margit híd pesti hídfője, ahol két sávot lezártak, de a villamossíneket egyelőre szabadon hagyták.

A céljuk továbbra is az, hogy módosítsák a nemrégiben elfogadott katatörvényt, tolják el a bevezetésének határidejét januárra, és tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését.

Este 7 órakor néhány tucatnyi tiltakozó gyülekezett a Margit híd pesti hídfőjénél, ahonnan együtt vonultak fel a hídra. Ekkor még kérdéses volt, elegendő tömeg gyűlik-e össze ahhoz, hogy akár csak egy sávot is elfoglaljanak a tüntetők a hídon, pár percig a járdán várakoztak, majd amikor összegyűlt valamivel több mint száz résztvevő, elfoglalták az egyik, a Pestről Budára tartó külső sávot.

Az autó- és villamosforgalom egyelőre zavartalan volt a hídon, noha néhányan már a forgalom blokkolását tűzték ki célul, a szervezők a rendőri intelmek betartására szólították a résztvevőket.

Délután fél nyolcra már legalább háromszázan lehettek. Az egyik szervező egy hangosbeszélőn azt mondta: tüntetés tüntetést ér, régen volt ilyen az országban. Mint mondta, a könyvelők tömege nem fogja elbírni, hogy ennyi ember átálljon egy másik adózási formára. Össze kell állni egy egységgé, csak így tudják megmutatni, hogy nem hajlandóak tovább tűrni, mondják a szervezők. Felemlegették, hogy miközben „kinyírják a katát”, közben a miniszterek és államtitkárok fizetését felemelték, a tűzijátékok árát tíz évre titkosították.

Múlt csütörtökön a Futárok a katáért elnevezésű csoport néhány tagját teázásra hívta Palkovics László ipari miniszter, miután egy korábbi tüntetésen a Vár egyik éttermének teraszán váratlanul találkoztak. Ezen a megbeszélésen a futárok szerint nem értek el semmit, a légkör is inkább feszült volt.

A katatörvény módosításának benyújtása és elfogadása óta folyamatosak a tüntetések Budapesten. Ezeknek a tematikájához idővel csatlakozott a rezsicsökkentés-csökkentés elleni tiltakozás is. A kormánypárti sajtó közben arról ír, hogy nem értik, miért tüntetnek a futárok, mert a megélhetésük „nem is olyan rossz”: állításuk szerint a teljes állásban dolgozó futárok havi bevétele nyolcszázezertől másfél millió forintig terjedhet.

A katáról és az új törvény miatt felmerülő kérdésekről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!