Autóvezető-oktatók tiltakoztak a katatörvény ellen, a taxisokhoz hasonló szabályokat akarnak

2022. július 22. – 12:14

frissítve

Autóvezető-oktatók tiltakoztak a katatörvény ellen, a taxisokhoz hasonló szabályokat akarnak
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 150-200 oktatóautó gyűlt össze pénteken a Hősök terén, hogy a nemrég elfogadott katatörvény ellen tiltakozzanak. Az volt a legfőbb követelésük, hogy a taxisokhoz hasonlóan ők sem csak magánszemélyeknek adhassanak számlát. A demonstráció békésen és különösebb forgalomkorlátozás nélkül zajlott le.

A Hősök terén tüntettek az új katatörvény ellen az autóvezető-oktatók pénteken. 11:30-ra meghirdetették meg az autós demonstrációt, a Telex tudósítója arról számolt be, hogy ekkor körülbelül 30 darab, „T” betűvel ellátott kocsi állt a Szépművészeti Múzeum előtt, de folyamatosan érkeztek az újabb tiltakozók.

Többen rendőri felvezetéssel érkeztek a térre a Városligeti fasor irányából. Kollégánk szerint 1-2 rendőrautó volt a téren, komolyabb rendőri készültségről tehát nem lehetett beszélni. 11:45-re már a Hősök tere teljes szélességét lefedték a demonstráló autók. Öt sorban álltak fel, egy sorban nagyjából 18 autó foglalt helyet. Délre pedig szinte teljesen megtelt a Hősök tere Szépművészeti Múzeum felőli oldala, 150-200 autó gyűlt össze tudósítónk szerint. Annyi autó jött össze, hogy az egyik kanyaradósávot is elfoglalták, ezt leszámítva zavartalan volt a forgalom a környéken.

Beszédek nem voltak, az egyik szervező megköszönte az oktatóknak, hogy eljöttek a demonstrációra. A követeléseikről annyit mondott, hogy rájuk is ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek, mint a taxisokra. Ezzel a tüntetés érdemi része véget is ért. Az oktatók 12:30 körül hagyták el a teret a Népliget felé rendőrségi motoros felvezetés mellett. Erre az időre a rendőrség lezárta a Dózsa György út egy részét. Nagyjából 10 perc alatt ki is ürült a Hősök tere, a demonstráció hivatalosan is véget ért.

Autóvezető-oktatók tiltakoznak a katatörvény ellen a Hősök terén – Fotó: Barakonyi Szabolcs / Telex
Autóvezető-oktatók tiltakoznak a katatörvény ellen a Hősök terén – Fotó: Barakonyi Szabolcs / Telex

A katatörvény módosításával a katázók ezentúl nem adhatnak számlát cégeknek, ez a változtatás pedig a mintegy 400 ezer katázó háromnegyedét kizárja az adónemből, a kormány ezzel gyakorlatilag kivégezte a katázást. A taxisokra nem vonatkozik a módosítás, mivel a kormány indoklása szerint a szolgáltatás jellegéből fakadóan ez a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne esetükben. Igaz, a taxisok sem elégedettek az új szabályokkal. Az új katatörvény már szeptember elsejétől életbe lép.

A nemrég elfogadott és Novák Katalin köztársasági elnök által is aláírt új katatörvény ellen civil, valamint szakmai szervezetek és az ellenzéki pártok is tiltakoztak, múlt héten és hétvégén, illetve hétfőn is tüntettek Budapesten és több nagyvárosban. Péntek este is lesz tüntetés, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt hirdetett meg demonstrációt a budapesti Erzsébet hídra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!