Sokkolót vetett be a rendőrség egy kilakoltatást akadályozó civil ellen a XV. kerületben

2022. július 19. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Van olyan kilakoltatás, polgármester asszony, amiben sokkolót kell használni a lakhatást védő aktivistákkal szemben?”

– mondja félig sírva egy aktivista A Város Mindenkié csoportból a Mérce kamerájába, miután a civil szervezet egy másik tagját sokkolóval bírta rá a rendőrség arra, hogy elengedje a lakást védő élőláncot kedden, délután. A sokkoló rész a videó 57. percénél kezdődik:

Az egyik aktivista a rendőröktől is megpróbálja megtudni, mi szükség volt a sokkoló használatára, akik azt válaszolják neki, ne akadályozza az intézkedést, mert az nem arról szól, hogy kérdéseket tesz fel nekik. Az aktivista Gyurcsány Ferencet, Dobrev Klárát, a DK teljes elnökségét is emlegeti, hogy segítsenek leállítani a rendőri intézkedést, mert ami történt, az embertelen és gyalázatos. (Azért őket, mert a kilakoltatást elrendelő Cserdiné Németh Angéla polgármester DK-s.)

A Város Mindenkié korábbi cikke szerint Gizella és kiskorú gyermeke 2015. novembere óta lakik abban a XV. kerületi, önkormányzati tulajdonú, egy szobás bérlakásban, amelyből az önkormányzat A Város Mindenkié csoport (AVM) helyzet rendezésére irányuló javaslatai ellenére is kilakoltatta.

A lakást eredetileg Gizella felnőtt lánya számára adta bérbe az önkormányzat, Gizella és kiskorú gyermeke azonban már a kérelemben és a lakásbérleti szerződésben is együtt költöző családtagként szerepelt. Az eredeti bérleti szerződés 2017-ben lejárt, ezt az önkormányzat a család többszöri kérelme ellenére sem hosszabbította meg. Gizella és kiskorú gyermeke azóta jogcím nélküli lakáshasználóként lakik az ingatlanban (Gizella nagykorú lánya az elmúlt években külföldön dolgozott). Mivel az önkormányzat nem kötött vele új bérleti szerződést, a családnak a korábbi bérleti díj többszörösét kellett megfizetnie lakáshasználati díjként, és hátralékba került.

Gizella folyamatosan dolgozott a helyzet rendezésén, de a koronavírus-járvány miatt lecsökkent jövedelméből nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket. Közben az Önkormányzat az édesanya számára 2022. januárjában felajánlott egy másik, még kisebb (27 m2-es) bérlakást, azzal a céllal, hogy annak bérlője már ő lehet, így a lakhatási költségei is jelentősen csökkenthetőek volnának, írta a civil szervezet.

A rendőrök elviszik a sokkolt aktivistát – Forrás: Mérce / Facebook
A rendőrök elviszik a sokkolt aktivistát – Forrás: Mérce / Facebook

A Mércének a polgármester titkársága azt nyilatkozta az ügyben, hogy

„a bérlő 2014-ben nyerte el pályázaton az önkormányzati lakás bérleti jogát, majd szó nélkül távozott külföldre, a lakásban hagyva édesanyját és féltestvérét. Az itt maradt család többszázezer forintos tartozást halmozott fel, és nem voltak hajlandóak sem újabb bérleti szerződést, sem semmiféle megállapodást kötni, holott az önkormányzat minden lehetséges segítséget felajánlott méltányosságból – ahogyan azt a jövőben is meg fogjuk tenni, ha azt látjuk, hogy a lakáshasználó együttműködik velünk. Természetesen felajánlottunk nekik segélyt is, de sem az önkormányzat, sem a Főváros segítségét nem fogadják el, a lakó nem hajlandó semmiben együttműködni. Mi továbbra is igyekszünk segíteni, és támogatni a családot, amennyiben ők ezt a segítséget elfogadják. Azt édesanya saját maga is megerősítette a kerületi családsegítőnek, van hova menniük.”

A lap szerint ugyanakkor a család lakhatása – a polgármesteri közléssel ellentétben – nem megoldott, egyetlen éjszakára tudják meghúzni magukat az asszony egyik ismerősénél, utána a nő és 12 éves fia az utcára kerülnek. Miután arról beszélt, hogy ingóságait nem tudja hova vinni, a végrehajtók közölték a nővel, hogy azokat 60 napig megőrzik.

A kilakoltatott asszony végül önként beengedte a hatósági személyeket a lakásába, de közölte, hogy azt kívánja, bárcsak Cserdiné polgármester is ilyen helyzetbe kerülne egyszer, amilyenben most ő van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!