Hétfőn reggel is lesz tüntetés a katatörvény módosítása ellen

2022. július 16. – 16:07

frissítve

Hétfőn reggel is lesz tüntetés a katatörvény módosítása ellen
Tüntetők lezárták a Margit hidat a katatörvény elleni tiltakozásként 2022 július 12-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A nép a katáért és a reális rezsiért” címmel tüntetést hirdetett a Futárok a katáért egyesület hétfőn reggel hét órára a Margit híd pesti hídfőjéhez – olvasható az esemény Facebook oldalán.

A tüntetés szervezői azt szeretnék, ha módosítanák a héten elfogadott katatörvényt, eltolnák a bevezetésének határidejét januárra, és újraterveznék a rezsicsökkentés-csökkentését.

A szervezők nem szeretnék, hogy bármely ellenzéki párttal azonosítsák őket. Mint oldalukon írják:

„Nem akarunk pártok zászlói, beszédei, jelképei és szlogenei alatt vonulni”.

A futárok már nem először tüntetnek a katatörvény ellen, hiszen nagyrészüket személyesen is érinti a módosítás, mert jellemzően egyéni vállalkozókként dolgoznak ételszállító cégeknél.

Ezen a héten több tüntetés is volt, miután a kormány kedden elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójának, azaz a katatörvénynek a módosítását. A fő változás, hogy szeptember 1-től csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás vállalkozók, cégeknek nem. Ezzel több százezer embernek lehetetlenítették el az eddigi kedvező adózási feltételeit.

A hétfői demonstráció másik apropója a rezsicsökkentés-csökkentéshez kapcsolódik. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, ennek keretein belül úgy határoztak, hogy aki áramból és gázból az átlagfogyasztás felett használ, annak augusztustól a különbözetet már a piaci áron kell megvennie a hatósági ár helyett. A kormányhatározat részletei még nem derültek ki, de ebben a formában a rezsicsökkentés biztosan nem marad fenn a jövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!