Republikon: A fideszesek szerint is kevésbé szabad most a média

2022. július 11. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évtizede és tavaly sem voltak jó véleménnyel a demokrácia állapotáról a magyarok – derül ki egy európai közvélemény-kutatás 2012-es és 2021-es adatainak összehasonlításából. Az adatok alapján a Republikon Intézet készített elemzést.

Elsősorban a 2010-es évek elején, közepén uralta a közbeszédet a demokrácia állapota, a demokratikus intézmények megfelelő működése és azok kormányzati megszállása. A demokrácia állapotáról szóló diskurzus apropóját akkor az új Alaptörvény és Orbán Viktor illiberális demokráciáról szóló okfejtése adta – írják.

A Republikon öt szempont alapján végezte az elemzést:

  • a választások tisztasága,
  • a média szabadsága,
  • a kisebbségek jogainak védelme,
  • a kormány leválthatósága
  • és a társadalmi különbségek enyhítése.

A kilenc év különbséggel felvett adatok összehasonlításából kiderül, hogy

a magyarok szerint elsősorban a média szabadsága, a választások tisztasága és a kisebbségek jogainak védelme volt kevésbé jellemző 2021-ben, mint 2012-ben.

Ezzel ellentétben a demokrácia szociális dimenziójával kapcsolatban javulást érzékelnek a kutatásban részt vevők. Ez betudható annak, hogy a 2008-as pénzügyi válságnak súlyos lakossági következményeit még 2012-ben is érezni lehetett.

Míg 2012-ben az ellenzéki szavazók véleménye még közelebb állt a teljes népességhez, addig 2021-ben jelentősen rosszabb a véleményük minden tekintetben, de különösen a választások tisztaságáról és a sajtószabadságról.

Forrás: Republikon
Forrás: Republikon

A Fideszhez közel állók véleménye pozitívabb 2021-ben, mint 2012-ben, egyetlen kivételt a média szabadsága jelent. Lényeges azonban, hogy egyik ábra esetében sem ugyanazon személyekről van szó, ugyanakkor korábbi kutatások azt mutatták, hogy viszonylag szűk a Fideszt elhagyó választói réteg.

Forrás: Republikon
Forrás: Republikon

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!