Szijjártó még Orbán tökeit is lenyomta

2022. július 10. – 15:12

frissítve

Szijjártó még Orbán tökeit is lenyomta
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha vasárnap, akkor Lájkbajnokság itt a Telexen, amiből ezen a héten is kiderül, hogy mivel gyűjtötték a netes népszerűség emojikban manifesztálódó mérőszámait a magyar politikusok és utánfutóik. Tökök és lábszelfik a magyar közélet háborúval, inflációval és 416 forintos euróval terhelt, fülledt vakációja idején.

Bár az elmúlt hetekben egyre elviselhetetlenebb kánikula egy kicsit mérséklődött, a hét elején úgy tűnt, Orbán Viktor meleggel humorizáló tökös posztja mindent vinni fog, mégsem így lett. Szijjártó Péter ugyanis serényen posztolt, sok videót tett közzé, így még a múltheti számait is túlszárnyalva előzte a miniszterelnököt a facebookos népszerűségi versenyben. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy amíg a külügyminiszter rendesen ráfeküdt a lájkbajnokságra (a héten 40 bejegyzése volt, köztük 16 videó), addig Orbán oldala inkább csak közepes lángon pörög (9 bejegyzés, abból 3 videó) a vakáció idején. Ettől függetlenül is elvitathatatlan siker, hogy

Szijjártó Péter zsinórban harmadik hete bajnok.

Ezt egyrészt azért érdemes megjegyezni, mert ilyen hosszú veretlenségi sorozatot Orbán Viktort nem számítva a legutóbb tavaly májusban tudott bárki produkálni (igaz, Jakab Péter, akkor négy egymást követő héten tudott győzni, tehát Szijjártó szeme előtt még újabb célok lebeghetnek). Másrészt azért is fontos mérföldkőhöz érkeztünk, mert a külgazdasági és külügyminiszter eddig stabilan uralja a nyarat: ötből négy hetet megnyert, és egyszer második volt Orbán mögött.

Mielőtt tovább szaladnánk, lássuk az aktuális toplistát – ennyi lájkot, megosztást, kommentet generáltak a politikusaink a héten Facebook-szerte:

Heti interakciók
1.Szijjártó Péter210 000
2.Orbán Viktor187 000
3.Jakab Péter91 000
4.Varga Judit82 000
5.Novák Katalin82 000
6.Ujhelyi István74 000
7.Mesterházy Attila70 000
8.Hadházy Ákos65 000
9.Zsigmond Barna Pál65 000
10.Dúró Dóra52 000
11.Karácsony Gergely49 000
12.Jámbor András44 000
13.Dr. Molnár Csaba42 000
14.Varga Mihály34 000
15.Potápi Árpád János32 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a július 1., péntek reggel 8:26 és július 8., péntek reggel 8:26 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Random érdekességek a toplistáról

  • Annak ellenére, hogy mennyi politikailag releváns téma akad épp (háború, infláció vagy épp a forint történelmi mélypontja), lényegesen kevesebb lájkot tudtak kicsikarni a politikusok a nyaralgató facebookozókból, mint tavaly ilyenkor. Ezúttal a legjobban teljesítő 15 politikus együttesen levesebb, mint 1,2 millió interakcióig jutott, egy évvel ezelőtt ez a szám 1,5 millió fölött volt.
  • A top15-ben ezúttal a nem fideszes politikusok vannak többségben.
  • Az élmezőnybe csak úgy lehetett beférni, ha napi egynél valamivel többször posztolt az adott politikus.
  • A legszorgosabban ezúttal is Zsigmond Barna tolta Facebookra a kontentet. A fideszes országgyűlési képviselő 8 poszt/napos átlagot produkált, és a bevált receptjét felturbózva Orbán mellett más prominens párttársai népszerűségének farvizén utazott.
  • Jámbor András egymás után már a második héten tudta beverekedni magát a leglájkoltabb politikusok élmezőnyébe. Ez azért figyelemre méltó, mert először tudott duplázni azóta, amióta a Párbeszéd országgyűlési képviselője lett.

Pénzszárazság

Ha van pénzeső, akkor léteznie kell pénzszárazság kifejezésnek is. De ha nincs, én most akkor is használom, mert nem lehet egyetlen szóban pontosabban elmagyarázni azt, ahogy nyárra elapadtak a Facebook-politizálás forrásai, éppen úgy, ahogy a kiszáradtak a kánikulában a Budapest környéki vízcsapok.

Ahogy legutóbb, úgy ezen a héten is nagyítóval kellett keresni a politikai hirdetésre költők között a konkrét politikai szereplőket. Közülük megint a Megoldás Mozgalom fordította erre a legtöbbet, de ezúttal a Momentum is elhirdetett 400 ezer forintot. Ők ebből két üzenetet toltak meg: az egyik a pedagógusok/tűzoltók/rendőrök/egészségügyi dolgozók béremelését követeli, a másik pedig azt, hogy minden iskolában legyen antiallergiás injekció.

Hirdetésre költött pénz
1.Paradigma Intézet800 000
2.Európai Parlament700 000
3.Hirado.hu700 000
4.ORIGO600 000
5.Megoldás Mozgalom600 000
6.Nyugati pályán500 000
7.ThinkSurvey400 000
8.Mandiner400 000
9.Momentum Mozgalom400 000
10.Győrffy Balázs400 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a június 29. és július 5. közti időszak költéseit mutatják.)

Tökös miniszterelnök és társai

A hét legnagyobbat futó bejegyzései mutatják meg igazán: Szijjártó őrületes meneteléséhez valójában az is szükséges, hogy Orbán (stábja) zsebre tett kézzel facebookozzon mostanában, hiszen bőven elég, ha a miniszterelnök kiposztol egy nem is kifejezetten jól sikerült képet magáról, hozzácsap egy többszörösen áthallásos feliratot és tessék, máris annyi interakciót begyűjtött vele, amennyi egymagában elég lett volna a toplista 10. helyéhez. Egyébként is árulkodó, hogy a legnépszerűbb bejegyzések felét megint Orbán oldala hozta össze:

  1. Orbán Viktor megosztotta a tökeit a tök melegben, egyenesen a felcsúti veteményesből – 58 ezer interakció
  2. Szijjártó Péter magyar felirattal ellátva, saját videóként feltöltötte a CNN-nek adott interjúját – 23 ezer interakció
  3. Novák Katalin kalapban és a szüleivel pózolt a 100. Magyar Derbyn – 22 ezer interakció
  4. Orbán relatíve hosszú, kép nélküli, szöveges posztban magyarázza, hogy a „háborús infláció” egyetlen megoldása a béke – 20 ezer interakció
  5. Orbán feliratos képe, amin a Magyarország és Budapest biztonságosságával büszkélkedik – 18 ezer interakció

Na de mi nem szerepel egyáltalán a top posztok témái között? Igen, jól látják, se híre, se hamva a 416 forintos eurónak, ami újabb erős bizonyítéka annak, hogy a jól olajozott kormánykommunikációs gépezet milyen szinten tudja kontrollálni a magyar Facebook-közbeszéd témáit (is).

Orbán, Orbán, mindig csak Orbán

Aki használta a Facebookot az elmúlt héten, netán olvasott híreket vagy egészen egyszerűen csak úgy jutott el idáig a cikkben, hogy nemcsak elolvasta, de fel is fogta az idáig vezető mondatokat, az nem fog meglepődni azon, hogy az egyes reakciótípusok alversenyében is Orbán Viktor tökei nyertek. Azt is fontos rögzíteni, hogy a legtöbb érzelmes reakciót kiváltó posztok fele akkor is Orbánról szólt, ha ellenzéki politikus posztolta ezeket.

Egyébként nem volt ez egy kifejezetten érzelemdús hét és a nehezebben kicsikarható emojikra (szívecskék, szomorú fej, dühös fej) érdemesebb volt ráutazni, mint a hagyományos lájk-komment-megosztás szentháromságra:

  • A legtöbb lájk (42 ezer +), legtöbb komment (4600+), legtöbb nevető emoji (7300+) és a legtöbb szívecske (1700+): Orbán tökei a tök melegben, egyenesen a felcsúti veteményesből
  • A legtöbb mérges emoji (2100+): Ujhelyi István kiírta, hogy „Orbán szerint háborús helyzetben nincs ideje a fizetésemeléseknek. Orbán fizetését most emelték a duplájára.”
  • A legtöbb megosztás (4700+): A DK-s Molnár Csaba feliratos képe, miszerint „Elfogadta az EP: Addig nincs uniós pénz, amíg Orbán lop!”
  • A legtöbb meglepett emoji (1000+): Hoppál Péter „Parlament – mentő – kórház – vakbélműtét. 🙏 Istennek és az orvosoknak hála, lábadozom. ✌️” felirattal posztolt fotója egy mentő belsejéből.
  • A legtöbb szomorú emoji (1700+): Az LMP-s Keresztes László Lóránt a kiszáradt bicsérdi tóval szelfizve posztolt a klímaváltozásról.

Ha megosztás, akkor Hadházy

Hadházy Ákos ismét megnyerte a legtöbb megosztásért folytatott heti versenyt, amit lassan el is lehetne nevezni róla, mögötte azonban lényegesen érdekesebb a mezőny, ami tele van olyan feltörekvőkkel, akik ezúttal több ingyen reklámot kaptak a facebokozoktól, mint a múlt héten.

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos18 000
2.Molnár Csaba12 000
3.Ujhelyi István dr.11 000
4.Mesterházy Attila11 000
5.Szijjártó Péter9 000
6.Jámbor András7 000
7.Jakab Péter6 000
8.Fekete-Győr András5 000
9.Orbán Viktor4 000
10.Vadai Ágnes4 000

Érdekes megemlíteni az, hogy a top10-be épp beférő Vadai Ágnes tulajdonképpen három rövid szöveges posztnak köszönhetően érte el ezt az eredményt. A DK alelnöke ezzel egyébként ismét bizonyította, hogy bár Magyarországon a tweetelés egy rétegműfaj, a Facebookon mégis nagyot lehet menni egy-egy Tweetnyi poszttal, különösen akkor, ha a posztoló egyébként kisebb követőtáborral rendelkező ellenzéki politikus.

Hoppá(l) lábak!

A virális posztok versenye mindig a kisebb követőtáborral rendelkező politikusoknak kedvező terep, itt lehet nagyot gurítani egy-egy szülinapi köszöntéssel, családi cukizással, de néha az is előfordul, hogy a lájkbajnokság feltörekvőit figyelhetjük meg itt, amint rátalálnak a saját receptjükre, amivel aztán be is törhetnek az élmezőnybe. Az egy érdekes kérdés, hogy így lesz-e ez vajon Hoppál Péterrel is, akit a héten egyenesen a Parlamentből vittek a kórházba, és ennek a szerencsétlenségen köszönhetően felfedezte magának a lábszelfik műfaját. Kérdés persze, hogy ezt a hirtelen jött netes népszerűséget vajon gyógyultan is meg tudja-e őrizni a lábadozás utáni időkre.

  • Gurmai Zita „volt elnökünk, külügyminiszterünk”-ként köszöntötte Kovács Lászlót 83. születésnapja alkalmából – 23,5x szorzó
  • Hoppál Péter lábszelfije a mentőből – 19,7x
  • Ujhelyi István megosztott egy régi videót, amiben Orbán a forint zuhanórepüléséről beszélt és (akkor még ellenzékből politizálva) ezért az akkori kormányt kérte számon – 16,2x
  • Hoppál Péter lábszelfije a kórházból, ölében a Demorata című újsággal, aminek épp ő maga szerepel a címlapján – 15,2x
  • Németh Szilárd Székely army pólóban pózol a „WHITE LIFES MATTER” feliratú pólós Bayer Zsolttal a Balaton partján – 11,9

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Képmesék

Nehéz hétről hétre új megfogalmazást találni annak az érzékeltetésére, hogy Orbán Viktor milyen szinten uralja a Facebooknál lényegesen apolitikusabb Instagram felületét a magyar politikusok között, de azért teszünk egy próbát erre is. A helyzet ugyanis úgy fest, hogy a miniszterelnök hét nap alatt hétszer osztott meg képet ezen a felületen, és így is övé lett a top10 posztból 5. Ráadásul csaknem kétszer annyi szívecskét tudott begyűjteni, mint a második helyezett Novák Katalin. Pedig a köztársasági elnök asszony komolyan vette a héten az instázást: tizenhétszer posztolt; pózolt gyerekekkel, FINA-önkéntesekkel és a saját szüleivel is. A legnépszerűbb bejegyzése egyébként a 100. Magyar Derbyről szólt és a kísérőszövegében azt írta:

„Még szerencse, hogy fogadtam Presidentre! 🐴”

Heti interakciók
1.Orbán Viktor37 000
2.Novák Katalin19 000
3.Szijjártó Péter14 000
4.Varga Judit10 000
5.Hadházy Ákos6 000
6.Alexandra Szentkirályi5 000
7.Lázár János4 000
8.Nagy István3 000
9.Gyurcsány Ferenc3 000
10.Márki-Zay Péter2 000

A legtöbbet posztoló az Instán ezúttal Nagy István lett, neki összesen 24 bejegyzésre volt szüksége ahhoz, hogy a toplista 7. helyére elegendő lájkmennyiséget összelapátolja. Az agrárminiszter intenzív instázási taktikája egyelőre működik, 29 darab új követőt is szerzett a héten. És ha már követőtábor-növekedés, említsük meg, hogy ebben is Orbán volt a nyerő a héten, ő 469 új insta-felhasználóval gyarapította az egyébként több mint 150 ezres táborát. A miniszterelnököt a képzeletbeli növekedési dobogón Lázár János 375, Novák Katalin pedig 123 új követővel követte.

Welcome to the freakshow

Sok újdonsággal ezen a héten sem szolgál a propagandaoldalak toplistája. Putyin magyar hangjai továbbra is hangosak; miközben a politikai kommunikáció szürkezónájának szereplői most nem talicskázzák zsákszámra a lóvét a Facebook hirdetési rendszerébe, ennek ellenére sok-sok interakciót termelnek.

Heti interakciók
1.Vadhajtások.hu463 000
2.Orosz Hírek379 000
3.Gond-olkodó279 000
4.Nyugati Fény279 000
5.Elemi.hu214 000
6.Deák Dániel178 000
7.888.hu108 000
8.Bohár Dániel101 000
9.PestiSracok.hu76 000
10.Ellenszél76 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!