Orbán Viktor: A magyar vidék győzött április 3-án

2022. július 7. – 15:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem egyszerűen egy párt győzött április 3-án, hanem a magyar vidék győzött, és bár nem szabad lebecsülni a Budapesten kapott támogatást, a választást a vidék nyerte meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén Budapesten, írta az MTI.

Aszály, háború, áremelkedés – de a magyar gazdaság növekedhet

Orbán több kihívást is felsorolt, amivel most szembe kell néznie Magyarországnak: ilyen az aszály, a háború, ami miatt az árak megemelkedtek.

Szerinte az európai helyzet bonyolult és nehezen megjósolható, mert mindent megváltoztatott a háború. Azt mondta: kellenek fix pontok, amelyekhez következetesen tartani kell magukat, ilyen a költségvetési hiány megtartása, a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer, a teljes foglalkoztatás és a nyugdíjak védelme, valamint az államadósság csökkentése.

A miniszterelnök szerint, ha mindezeket sikerül megőrizni, akkor van esély arra, hogy ebben az évben a magyar gazdaság ne csökkenjen, hanem 4-6 százalékkal növekedjen.

Talán sokaknak túl optimistának tűnhetnek most ezek a kijelentések, hiszen éppen szerdán tovább gyengült a forint, 416 felett is járt egy euró, ami negatív rekordot jelent. A Magyar Nemzeti Bank ennek mérséklése érdekében csütörtökön a korábbi 5,4 százalékról 5,9 százalékra emelte az alapkamatot.

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén 2022. július 7-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén 2022. július 7-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Fontos a visegrádi országokkal való együttműködés

A miniszterelnök szerint nemcsak Magyarországnak van reális esélye kimaradni a gazdasági válságból, hanem a visegrádi országoknak is.

Ugyanakkor azt mondta: a háború és az oroszok megítélésében különbségek vannak közöttük, de jó esély van arra, hogy a négy ország olyan gazdaságpolitikát valósítson meg, amely a lassuló növekedés mellett is „kivisz minket a most fenyegető felhős égbolt alól”.

Az EU-val való együttműködés lehet a megoldás?

Orbán Viktor azt mondta: az Európai Unióval való együttműködés is befolyásolja a magyar gazdaság helyzetét, és most úgy tűnik, hogy az EU-val közös megállapodás elől minden szakmai akadály elhárult. Orbán szerint ez azt jelenti, hogy „tudtak tenni olyan javaslatot, amely megfelel az EU igényeinek, a genderkérdésben fennálló véleménykülönbséget pedig elválasztották a pénzektől. Elvileg tehát készen áll minden, hogy megszülessen az együttműködési megállapodás, amelyre mind a két félnek szüksége van” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szerdai cikkünkben éppen azt elemeztük, hogy mennyire fontos gazdasági szempontból az Európai Unióval való megegyezés, hiszen amíg ez nem történik meg, a forint sebezhetősége fennmarad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!