Újabb hét majomhimlős beteget találtak Magyarországon

2022. június 30. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon – tájékoztatta az NNK csütörtökön az MTI-t.

A fertőzöttek 29–41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él – írták. A betegek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van.

Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 6–13 nap, de akár 5–21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes. Az adott esetben a bőrön megjelenő kiütések miatt könnyebben gondolhat rá a beteg, hogy orvoshoz kell mennie, mint egy köhögős, de enyhe tünetű koronavírusos esetében, ami megkönnyíti a kontaktkutatást.

A majomhimlőről és arról, hogy mennyire lehet veszélyes a betegség, itt írtunk bővebben, a vírusról szóló tényellenőrzésünk pedig itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!