Hatra emelkedett itthon a majomhimlős fertőzöttek száma

2022. június 16. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatra emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A három új fertőzött egy 37 éves Somogy megyei, valamint egy 39 éves és egy 33 éves budapesti férfi. Mindhárman majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót.

A szakrendelők mintát vettek, amiket beküldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumába, ahol igazolták és megerősítették a majomhimlő-fertőzést – olvasható a közleményben. A betegek általános állapota kielégítő, a kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzöttek otthonukban vannak, elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóságok megkezdték a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatások folyamatban vannak – írták. A Magyarországon igazolt majomhimlős fertőzöttek valamennyien 20-40 év közötti férfiak.

Az NNK azt kéri, hogy aki gyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

A legutóbb múlt pénteken igazolták két új betegnél a majomhimlőt, akkor egy 35 éves, Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak voltak a betegségre utaló tüneteik.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes. Az adott esetben a bőrön megjelenő kiütések miatt könnyebben gondolhat rá a beteg, hogy orvoshoz kell mennie, mint egy köhögős, de enyhe tünetű koronavírusos esetében, ami megkönnyíti a kontaktkutatást.

A majomhimlőről és arról, hogy mennyire lehet veszélyes a betegség, itt írtunk bővebben, a vírusról szóló tényellenőrzésünk pedig itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!