Belvárosi tetőomlás: külön nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség, az egyik sérült állapota életveszélyes

2022. június 28. – 11:50

frissítve

Belvárosi tetőomlás: külön nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség, az egyik sérült állapota életveszélyes
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Külön nyomozócsoportot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztálya a terézvárosi tetőomláshoz kapcsolódóan – mondta a Telexnek Csécsi Soma, a BRFK szóvivője. Az ügyben a rendőrség továbbra is foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

Csécsi Soma elmondta, hogy eddig 31 tanút hallgattak meg az ügyben, közülük 23-an az építkezésen dolgozók, nyolcan pedig szemtanúk és lakók vegyesen. A rendőrség orvosszakértőt és építész-statikust rendel ki a nyomozáshoz.

Csécsi Soma azt mondta, hogy a balesetnek továbbra is négy sérültje van: egyikük állapota életveszélyes, további három ember pedig könnyű sérülést szenvedett. „Az épületet kiürítették, a helyszínen a rendőrség élő erős őrzést biztosít” – tette hozzá.

Lezárt utca, sok-sok törmelék és megrongálódott autók – ezt látta a Telex munkatársa kedden délelőtt a VI. kerületi Jókai utcában, ahol hétfőn omlott le egy ház tetőszerkezete. A lehulló törmeléktől az utcán négyen sérültek meg, hárman megúszták könnyebb sérülésekkel, egy nő azonban súlyosabb sérüléseket szenvedett. Mint kiderült, az Operettszínház táncművésze sérült meg súlyosan, őt gerincvelő-sérüléssel kellett megműteni.

„Felnéztünk, és zuhant a harmadik emelet, konkrétan ránk. Elkezdtünk szaladni, Niki elengedte a kezemet. Mindenhol por, nem láttunk semmit” – idézte fel a délelőtt történteket az RTL Klubnak Babácsi Benjamin, aki barátnőjével épp a VI. kerületi Jókai utcában sétált, amikor leomlott a ház tetőszerkezete.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Mivel a tetőszerkezet felújítását végző beruházó és a társasház dolga veszélyteleníteni az épületet, kerestük a beruházó Hotelnet Kft.-t, hogy megtudjuk, hol tart a folyamat, de kérdéseinkre nem kívántak válaszolni. Ahogy arról beszámoltunk, a Jókai utcai ház leomlott tetőterében luxuslakások épülnek, egy 15 lakásos tetőtér-beépítés zajlik.

Az eladásra kínált 70–180 négyzetméter alapterületű egyszintes, belső kétszintes, illetve háromszintes luxuslakások nagyméretű tetőterasszal, télikerttel is rendelkeznek, négyzetméteráruk 2,2–2,3 millió forint körül alakul.

A hirdetés szövege szerint az új lakások a luxus minden elemével rendelkeznek, míg a világörökség részét képező, 1895–96-ban Petschacher Gusztáv tervei alapján épült eklektikus épület kívülről őrzi a régi hangulatát, amit homlokzatfelújítással terveznek hangsúlyosabbá tenni.

„Az épület nem az önkormányzathoz tartozik, mivel műemlékvédelem alatt áll, ezért a Fővárosi Kormányhivatal az illetékes” – mondta a Telexnek Soproni Tamás terézvárosi polgármester.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Miután az épület állékonysága nem kérdőjeleződött meg, de a veszélytelenítése még zajlik, a lakók várhatóan a napokban visszaköltözhetnek otthonaikba” – mondta Soproni Tamás. Azt mondta, hogy az épület veszélytelenítése már elkezdődött, az Elmű szerint a vezetékek nem sérültek meg, így hamarosan visszakapcsolják az áramot is. A polgármester Kecskés Balázzsal, a körzet képviselőjével együtt egyszeri gyorssegélyről szóló előterjesztést nyújt be az önkormányzathoz, hogy a ház lakói lakásonként 50 ezer forintos gyorssegélyt kaphassanak.

A Jókai utcai ház lakói közül egy hallássérült idős nő semmit nem érzékelt a tetőomlásból, ezért segítettek neki a katasztrófavédők, hogy elhagyja otthonát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!