Leomlott egy ház tetőszerkezete Budapest belvárosában, négyen megsérültek

2022. június 27. – 10:14

Leomlott egy ház tetőszerkezete Budapest belvárosában, négyen megsérültek
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Leomlott egy ház tetőszerkezete hétfőn délelőtt 9:45 körül Budapest belvárosában, a VI. kerületi Jókai utcában, a törmelék az utcára és a járdára hullott. A rendőrség közölte: az elsődleges adatok szerint a lehulló törmeléktől az utcán négyen sérültek meg. A helyszínen a rendőrségi szóvivő a Telexet arról tájékoztatta, három könnyű, egy súlyos sérült van, a mentőszolgálat pedig később megerősítette ezt azzal, hogy a könnyebb sérültek egyike pedig nő, a másik két sérült pedig férfi, a súlyosabb sérült pedig egy nő.

Róla Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat Szóvivője azt mondta az M1-en, hogy fiatal, és hogy koponyasérülést, gerincsérülést, belső sérüléseket szenvedett. Gyors ellátást után a baleseti osztályra szállították, akárcsak a többi sérültet.

Az omláshoz hat mentőegységet riasztottak. A kerület polgármestere az omlásban érintett lakók számára szálláslehetőséget biztosít.

A tűzoltók, a mentők és a rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre. Hatalmas por volt délelőtt az épület közelében. Jelenleg is tartanak a mentési munkálatok, a Jókai utca Aradi és Dessewffy utca közötti szakaszát, valamint az Aradi utca 1-5. szám közötti szakaszát lezárták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a történteket.

Olvasónk egy rövid videót is készített a helyszínen:

Úgy tudjuk, az elmúlt hetekben a tetőteret építették az 1893-ban épült, négyemeletes házban. Ugyanannak az épületnek omlott most le egy része, amelyiknek egy hónappal ezelőtt, május végén kigyulladt a tetőszerkezete.

A helyszínen lévő egyik kollégánk beszélt az építkezésen dolgozó munkásokkal, akik azt mondták, nem sérültek meg, és nem hiányzik közülük senki, tehát valószínűleg a járókelők közül sebesülhettek meg néhányan.

A munkások közül csak egy beszél valamelyest magyarul, külföldi vendégmunkásokról van szó. Az Aradi utcából hordták fel az építőanyagot, tehát pont nem onnan, ahová leomlott a tetőszerkezet. A rendőrök később elvitték őket kihallgatásra. Dél előtt nem sokkal a munkavédelmi hatóság emberei is megérkeztek a helyszínre, a rendőrök kísérték őket közelebb.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A szomszéd ház negyedik emeletén lakó férfi a Telexnek azt mondta: hatalmas robajt hallott a lakásában, már akkor sejtette, hogy valószínűleg a szomszéd épület teteje omlott le. Amikor kinézett az ablakon a Jókai utcára, hatalmas porfelhőt látott: „olyan volt, mintha egy rakéta csapódott volna be az utcába”.

A szemközti irodaházból többen kijöttek, hogy segítsenek az esetleges sérülteknek. Látni lehetett, hogy a Jókai és az Aradi utca sarkán egy nő fekszik a járdán. Hamarosan megérkeztek a tűzoltók, és kereső kutyák is jöttek, hogy átvizsgálják a romokat – mondta.

Fotó: Lengyel Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel Szabó Péter / Telex

Egy katasztrófavédelmi szóvivő a Telexnek a helyszínen azt mondta, arra következtetnek, hogy az építkezés miatt omolhatott le a tető, az erkélyek is életveszélyesek.

A helyszínen a rendőrségi szóvivő a Telexet arról tájékoztatta, három könnyű és egy súlyos sérült van.

Egy közelben lakó nő azt mondta, sikoltást is hallott a nagy robaj idején. Az egyik ismerőse pont arra sétált a ház omlásakor, akit azóta nem ér el telefonon.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A kerület polgármestere, a momentumos Soproni Tamás azt írta Facebook-posztjában: minden segítséget megadnak a ház lakóinak, szálláslehetőséget is biztosítanak nekik, amennyiben szükséges. Két szállodában foglaltak le a számukra szobákat, és mindenkit el tudnak helyezni. A Terezvaros.hu szerint eddig húsz lakó kérte az elhelyezést az önkormányzattól, mert nem tudta az átmeneti lakhatást rokonoknál vagy más módon megoldani.

Frissítés 2022.06.27.:

A balesetben a Budapesti Operettszínház táncművésze sérült meg súlyosan – ezt a Telex megkeresésére erősítette meg a Budapest Operettszínház. Az omlás pillanatát térfigyelő kamerák is rögzítették, itt látható, ahogyan egy fiatal férfi felnéz, majd még időben elmenekül. Az Alapjárat pedig azt járta körbe, hogy ki fizet majd a károsultaknak, hogyan érvényesíthetők a kártérítési igények ilyen esetben.

A Jókai utcai baleset miatt elmarad a 6szín hétfő esti előadása. A színház a Jókai utcai 6. alatt van, és a Facebook-oldalán azt írják, a nézők és a színészek biztonsága miatt döntöttek így. A jegyek visszaváltásáról, az előadás pótlásáról és a továbbiakról hamarosan részletes tájékoztatást adnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!