A főtájépítész szerint komplett kiserdő lesz a Blahán, fotó is készült a fák helyéről

2022. június 28. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A reggeli zápor szépen kirajzolja a készülő burkolatban azokat a fehér kis köröcskéket. Ha valaki belenagyít, jól kivehetők. Nos oda (mindegyikbe!) fa kerül. Egy komplett kiserdő. Blaha Liget” – kezdte azt a Facebook-bejegyzését Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, amiben beszámolt a Blaha Lujza tér felújításának legújabb etapjáról, pontosabban az odakerülő fákról, a kivitelezésről, és arról, miért is lesz ez most sokkal hasznosabb az egész környezetnek, mint eddig.

Bardóczi azt írta, a lényeg a felszín alatt van, a fásítás zónájában ugyanis összefüggő szerkezeti talajt kapott 80 cm vastagságban a tér. „(…) ezzel létrehozzuk Budapest legnagyobb stockholm módszerrel előkészített ültetőközegét.” A kiselemes burkolat alatt nincs cement sem, így a csapadékvizet így teljes mértékben hasznosítani fogják a fák. „Amelyek gyökerei a felszín alatt össze tudnak kapcsolódni, létrehozva a wood wide webet. Miért jó mindez? Mert a felszíni vizet nem kell elvezetnünk, így villámesőzéskor nem terheli túl a csatornát. A fák elpárologtatják a vizet, ezáltal hűtik a környezetüket, csökkentik a hőszigetet. A fák immunrendszere a gyökérzónában van.”

A villámárvizek egyre több problémát okoznak nemcsak vidéken, hanem Budapesten és környékén is: néhány hete heves zivatarok mosták el Budát is. A villámárvizek problémájára Városi Eső néven tavaly indult el Magyarországon az első, városi helyszínekre, azaz budapesti kerületekre szabott, esővízkezeléssel foglalkozó projekt a szivacsváros-koncepció jegyében. Jelenleg még az előkészítő szakasz zajlik, erről itt írtunk.

Bardóczi Sándor javaslatokat is megfogalmazott, hogy mire érdemes figyelniük a térhasználóknak:

  • ne lakatoljanak járműveket a törzsekhez;
  • ne pisiljen oda a kutya;
  • ne dobálják oda a cigicsikket;
  • ne síkosságmentesítsenek konyhasóval.

„A fotón kiemelt kazettákban már beültetett fák és megtartott nagy lombú, most is árnyékot adó fák láthatók. Ezeket az új fákat már korábban, tavaly ősszel el tudtuk ültetni, mert a munkavégzéstől védettebb helyen a munkagépek már nem voltak veszélyesek rájuk. (…) A burkolási munkák, az utcabútorozás még zajlik az elkerített téren, közben a faiskolákban készülődnek az új fák, és a kiemelt kazetták cserje és évelőanyaga az őszi beültetésre. Amikor annak szezonja van jön a második hullám: a befejező kertészeti ültetési munkák” – írta Bardóczi.

A főtájépítésszel nemég beszélgettünk a budapesti méhlegelőkről, ide kattintva részletesen olvashat arról, milyen pozitív hozadékai lettek a változtatásnak.

A Fidesz budapesti szervezete kedden, egy Facebook-posztban azt írta, mostanra már négyszer módosították a kezdeti terveket, pedig korábban is már készítettek ilyesmit, és meg is kapták azt Karácsonyék, még Tarlós István örökségeként. „Számos korábban kivett fejlesztési elemet később mégis visszatették. Persze drágábban. Így volt ez a nyilvános illemhely esetében, és most úgy tűnik, a Somogyi Béla utca felújítása kapcsán is ez fog történni: további 220 millió forintot akarnak erre költeni. Így a beruházás összköltsége is folyamatosan nő: hiába volt cél a végösszeg lefaragása 2,67 milliárdra, már most 3,87 milliárd forintnál tartanak” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!