Térdig érő esővízben gázoltak az autók Budán, egy utasszállító Budapest helyett Debrecenben landolt

2022. június 9. – 15:19

frissítve

Térdig érő esővízben gázoltak az autók Budán, egy utasszállító Budapest helyett Debrecenben landolt
A Frankel Leó út és a Gül baba utca sarka az esőzés után – Fotó: Olvasónk: Eszter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Heves viharok vonulnak az országban, több helyen villámárvizek alakultak ki.
  • Pécsen rövid idő alatt 30 milliméter eső esett. Pincéket, garázsokat öntött el a víz, a védekezéshez homokzsákokat is használni kellett.
  • A Budapestre érkező gépek egy része a vihar miatt nem tudott leszállni Ferihegyen. Egy gép Budapest helyett Debrecenben landolt.
  • Nagymarosnál sárlavina zúdult a sínekre és az útra.
  • Budapesten is felhőszakadás volt, a budai kerületekben hömpölygött a víz az utcákon csütörtökön kora délután.
  • Németh Szilárd felhőtlenül örült a felhőszakadásnak.

Fővárosszerte, főleg a II. és a III. kerületben intenzív esőzés nehezítette a buszok haladását, az utcán hömpölygő esővíz miatt több helyen leálltak a villamosok, közölte a BKK.

  • Nem járt a 19-es és a 41-es villamos a Katinyi mártírok parkja és a Batthyány tér M+H között,
  • 4-es és a 6-os villamos a Széll Kálmán tér M és a Jászai Mari tér között nem közlekedett,
  • a 17-es villamos a Széll Kálmán tér M és a Katinyi mártírok parkja között nem járt.
  • az 56-os, az 56A és a 61-es villamos a Budagyöngye és Hűvösvölgy között nem közlekedett,
  • a Libegő nem üzemel.

Olvasóink Budapest több pontjáról is beküldtek felvételeket a felhőszakadásról. A videókon az látszik, hogy próbálnak átkelni az autósok a mély vízben, hogy sodorja az utcán a kukákat az ár.

A II. kerületben, a Frankel Leó út és a Gül baba utca sarkán állóvíz alakult ki, írta olvasónk, Eszter. „A villamosforgalom teljesen leállt. A csatornából feltörekvő csapadék pedig felnyomta a csatornafedelet. A helyzet megmentője egy ismeretlen, lila esernyős hölgy volt, aki rátermetten irányította az arra járó autósokat, hogy kikerüljék a kialakult örvényt. A fedelet végül ő és pár járókelő helyezte vissza a helyére.”

Frissítés: Kristóf levideózta, ahogy "a Rózsadomb felől lezúduló víz végigszántotta a Rómer Flóris utcát egészen a Margit körútig". A videó itt érhető el. Ezen az olvasói videón pedig az látszik, milyen egy kocsi belsejéből az özönvíz.

Az elmúlt órában rövid idő alatt hullott hatalmas mennyiségű csapadék a kerületben, írta közösségi oldalán Őrsi Gergely II. kerületi polgármester. Több útszakaszon is hömpölygött a víz, van, ahol még most sem vonult le. A csatornahálózat sajnos ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű lehullott esőt nem tud elvezetni, tette hozzá. A közzétett videóban gejzírként szökik fel az esővíz a csatornából:

A vihar miatt több Budapestre érkező légijárat egy ideig körözni kényszerült a levegőben vagy nem is tudott leszállni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Egy Baselből érkező járat végül Debrecenben landolt. Egyik olvasónk azt írta: az eredeti terv az volt, hogy a gép visszarepül Budapestre, de letelt a gépen dolgozók munkaideje. Ezután kezdtek el buszokat szervezni, de azokra hosszabb időt kell várni, az utasok így délután 3 helyett éjfél körül érkezhetnek meg Budapestre. “Voltak, akik egyébként örültek a debreceni landolásnak: sokan Ukrajnába folytatták az utat” – írta olvasónk.

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy Nagymarosnál sárlavina zúdult a vasúti sínekre és a 12. számú főútra.

Viharkárok vannak Baranya és Pest megyében is a Katasztrófavédelem honlapja szerint. Főként ingatlanokba befolyt víz miatt kérik a tűzoltók segítségét.

A budapesti Lajos utca víz alatt – Fotó: Telex
A budapesti Lajos utca víz alatt – Fotó: Telex

Pécsen kora délutánig több mint húsz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Elsősorban pincékbe, garázsokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget.

Pécsen a Bálicsi úton például egy udvart fenyegetett a vízbetörés, itt homokzsákokat is bevetettek a védekezéshez. A Vas Gereben utcában nagy mennyiségű vizet szivattyúznak ki egy alagsorból, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

Pest megyében, főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden, csaknem húsz esetben szintén elsősorban ingatlanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Németh Szilárd felhőtlenül örült a felhőszakadásnak:

Várható további esőzés is, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése alapján a nap folyamán ismétlődő zivatarok jöhetnek, legkisebb valószínűséggel a nyugati, határ menti területeken fordulhatnak elő zivatarok a délutáni órákban. “A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (ált. 25-40 mm, főként az ország középső, észak-déli sávjában és a többször ismétlődő cellaátvonulásokból akár >50 mm is), jégeső (ált. 1-2 cm átmérő) és viharos (kb. 60-70 km/h, főként az északkeleti harmadban kb. 80 km/h) széllökés is kísérhet.” A légkör az esti órákban is aktív marad, de éjjel főleg a Dunántúlra és a déli megyékre koncentrálódik az esőzés, ami pénteken is előfordulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!