Bencsik András már 2010-ben érzékelte az ispánrendszert

2022. június 22. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Nem először merül fel az Orbán-kormányok történetében, hogy a megyéket vármegyékre kereszteljék vissza, és az vezetőket főispánoknak hívják. Ahogy arról a Telexen is megemlékeztünk, 2011-ben az Alaptörvénybe is be akarták írni a vármegyéket, de végül Lázár János és Harrach Péter módosítója nyomán, ez nem történt meg.

A vármegyék eljövetelét a Magyar Demokrata még korábban, 2010 szeptemberében belengette. A főszerkesztő Bencsik András tett rá utalást Orbán Viktorra hivatkozva az Egy hét – Főispán, alispán című írásában.

Bencsik az akkor új megyei közigazgatási hivatalokkal kapcsolatban hozza be a vármegyéket és az ott betöltött tisztségeket. Szerinte a megyei hivatalvezető, főtitkár, kormánymegbízott felállás is egy korábbi korszak leképezése volt.

„Ha valakinek feldereng emlékeiből az ispánrendszer, a főispán, alispán, megyésispán, főjegyző tisztségeket tartalmazó államszerkezet, akkor az aligha véletlen. Orbán Viktor a Szent Korona kihozatala óta már többször is értésre adta, hogy minden olyan államirányítási módszert, intézményt, amely hazánk versenyképességét és demokratikus működését elősegíti, szívesen alkalmaz, kivált, ha illeszkedik a »magyarok észjárásához«.” – írta Bencsik, aki azt is megemlítette, hogy az ispánrendszer egyidős a magyar államisággal, és szerinte egyes elemei a Szent Istvánt megelőző időkben is jellemezték a magyarságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!