Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja – mondta a vármegyés ötletről Lázár János 2011-ben

2022. június 21. – 23:13

Másolás

Vágólapra másolva

„…nem jó történeti aspektusai vannak. (...) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot”

– mondta még 2011-ben a fideszes Lázár János, akkor az Alaptörvény első tervezetébe is beleírták azt az ötletet, amit most, 2022-ben egy Alaptörvény-módosításban újra beadott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője: a megyéket átneveznék vármegyékre.

„A történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” vármegyékre nevezné át Kocsis Máté a megyéket, írtuk meg kedd este. Kocsis szerint „a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti”.

A 444.hu emlékeztet arra, hogy 2011-ben, amikor az Alaptörvény első tervezetébe eleve beleírták ezt a változtatást, akkor Lázár János Harrach Péterrel együtt nyújtott be módosítót annak érdekében, hogy maradjon a meglévő elnevezés, ekkor, 2011. március 28-án érvelt a cikk elején idézett mondattal Lázár.

Aztán április elsején az M1-en azt mondta, egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a 21. század Magyarországához semmi közük nincs.

„Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja”

– mondta. A fideszes Puskás Imre egyenesen arról beszélt, hogy meg kellett volna kérdezni a vármegyéről az embereket a nemzeti konzultációban. Mindenesetre akkor végül elvetették a vármegyés ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach módosítóját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!