Húsz százalékkal csökkentené a miniszterek és képviselők fizetését a Párbeszéd

2022. június 14. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Párbeszéd Magyarországért azt javasolja, hogy a miniszterelnök fizetésének felemelése helyett inkább csökkentsék húsz százalékkal a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a parlamenti képviselők fizetését. Szabó Tímea, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, tudják, hogy nem ez a fizetéscsökkentés fogja megoldani a válságot, de számításaik szerint évente több mint másfél milliárd forintot lehet vele spórolni.

Szabó Tímea úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök egy „megszorító csomagot vetett ki a lakosságra”, amit a kormány extraprofitadónak „becéz”, de a kiskereskedelmi láncok, a pénzintézetek és a légitársaságok ezt a veszteséget nem fogják „benyelni”.

A Párbeszéd ezért azt is indítványozza, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban található „pazarló tételeket” fordítsák az emberek megsegítésére, mert ezekkel akár 400 milliárd forintot is lehetne spórolni. Azt is mondta, hogy pártja kezdeményezi például a kaszinók és a „NER építőipari cégei” is fizessenek extraprofitadót. A Párbeszéd délelőtt nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek.

A parlament hétfőn sürgőséggel megvitatta, kedden pedig 133 igennel, 51 nemmel meg is szavazta azt a 61 oldalas salátatörvényt, amivel „összehangolt védelmi tevékenység” bevezetése mellett Orbán Viktor fizetését is megemelték. A miniszterelnök eddig havi bruttó 1,5 millió forintot kapott miniszterelnöki megbízatása után, és havi bruttó 1,3 millió forintra volt jogosult képviselői alapfizetés jogcímén. Eddigi összesen 2,8 milliós jövedelme így most 4,8 millióra emelkedik.

A kormányfő bére többször is nőtt az elmúlt 12 évben, a mostani emelés a legnagyobb mértékű 2010 óta.

A miniszterelnök egyébként a kormány egyik legrosszabbul kereső tagja volt eddig, mivel a miniszterek többsége kétmillió körül keres, ráadásul a vagyonnyilatkozata szerint semmi megtakarítása sincs.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom