Kedden szavazhatja meg a parlament Orbán Viktor fizetésemelését

2022. június 13. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, a napirend előtti felszólalások, interpellációk és azonnali kérdések mellett a parlament megvitatja azt a nemrég beadott, 61 oldalas törvényjavaslatot (pdf), amely a duplájára emelné Orbán Viktor fizetését.

Az „egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról” címet viselő javaslat értelmében a jövőben a miniszterelnök azonos díjazásban részesülne, mint a házelnök. Orbán jelenleg 1,5 millió forintot keres, míg Kövér László 3,5 milliót.

Orbán emellett havi 1,3 millió forintra is jogosult képviselői alapfizetés jogcímén. A miniszterelnök egyébként a kormány egyik legrosszabbul kereső tagja jelenleg, mivel a miniszterek többsége 2 millió körül keres.

Az Orbán fizetését megduplázó törvényjavaslatot sürgősséggel tárgyalja a parlament, kedden szavazhatnak róla.

Szintén a javaslat része, hogy a jövőben Orbán Viktor szabadon dönthet a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatójának, az államtitkárok, a kormánybiztosok, illetve a miniszterelnöki biztos és a miniszterelnöki megbízott fizetéséről. Eddig a törvény szerint a KSH által meghatározott havi átlagos bruttó keresethez igazították a politikai felső vezetők díjazását. Erről szintén kedden dönthet a parlament.

Hétfőn a napirend előtti felszólalásokat megelőzően az Országgyűlés megemlékezik a közelmúltban 99 éves korában elhunyt Horváth Lászlóról, Kiskunhalas volt országgyűlési képviselőjéről, aki 1990 és 1994 között a Független Kisgazdapárt (FKGP), majd az abból kivált Egyesült Kisgazdapárt (EKGP) frakciójának tagja volt.

Ezt követően mintegy három órán keresztül interpellálhatnak, azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a képviselők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!