Borzalmas állapotban van a 4-6-os villamos alatti kábelrendszer, 111 millióval drágul a Blaha Lujza tér felújítása

2022. június 7. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Blaha Lujza tér felújításának tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést tavaly júniusban nyerte meg az STR Mély- és Magasépítő Kft., nettó 3 milliárd 591 millió forinttal. Az összeg az ajánlatkérő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. uniós közbeszerzési közlönyben megjelent tendermódosítása alapján 111 millió forinttal, 3 milliárd 702 millió forintra emelkedett. A 2021. június elején aláírt szerződés alapján az STR Mély- és Magasépítő Kft. által végzett felújítást a Fővárosi Önkormányzat és a magyar kormány közösen finanszírozza.

Ennek oka egyrészt az, hogy a feltárás során derült ki, hogy kritikus állapotban vannak a 4-6-os villamosok áramellátását biztosító BKV egyenáramú vontatási földkábelek, így azokat le kell cserélni. Másrészt a VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata polgármesterének 2022. május 12-i hivatalos megkeresése alapján szükségesé vált a Blaha Lujza téren akadálymentes illemhely kialakítása, melynek költsége nettó 25 millió 30 ezer forint.

A Karácsony Gergely főpolgármesternek a felújítás 2021. júliusi kezdetekor tett megállapítása szerint „gyönyörű múlttal, borzasztó jelennel” rendelkező Blaha Lujza tér a 2022 decemberére lezáruló renovációt követően teljesen akadálymentesítetté válik, közel 1000 négyzetméternyi zöldfelület és 80 fa lesz a téren.

A tér felújítása az országgyűlési választási kampány őszi szakaszában a kormánypárti bulvármédia hecckampányának célpontjává vált, melynek köszönhetően állítólag az építkezésen dolgozó munkásokat fizikai inzultusok érték.

(napi.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!