Karácsony: Budapest nem lehet a rezsicsökkentés megszüntetésének kárvallottja

2022. június 5. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Meg kell védenünk Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól!” – így kezdődik Karácsony Gergely főpolgármester vasárnapi Facebook-bejegyzése, amelyben arra a hírre reagált, hogy a kormány kizárja a rezsicsökkentésből az önkormányzatokat, valamint a kis- és középvállalatokat.

„Lehet játszadozni a szavakkal, de a hétvégén bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: brutális megszorítás. Szemben a kampányszlogenekkel és az ellenzék szapulására elfecsérelt propagandával, az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Tette mindezt előzetese egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül” – írta Karácsony.

A főpolgármester szerint nem igaz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azon állítása, ami szerint a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat. „A járvány, a válság, a háború és a foglalkoztatási gondok által meggyötört vállalkozások ennek hatásait áremelkedésekkel tudják csak kezelni, ez tovább gerjeszti az inflációt, vagyis a most bejelentett kormányzati megszorítások mindenkit érinteni fognak” – írta.

„Azt kértük a kormánytól, hogy bővítse, és ne szűkítse a rezsicsökkentés hatálya alatt lévő területeket. Egyik ilyen szektor a közösségi közlekedés, ahol egyszerre jelenik meg az üzemanyag árának növekedése miatti teher, valamint a villamosenergia és a földgáz árának drasztikus emelkedése miatti többletköltség. Ez 20 milliárd forint körüli többletet is jelenthet 2022-ben az előző évhez képest” – tette hozzá.

A főpolgármester arról is beszámolt, milyen döntéseket hozott annak érdekében, hogy „megvédje Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól”:

  • Összehívja a fővárosi önkormányzatok szakértőiből, valamint a legnagyobb fogyasztójú fővárosi tulajdonú cégek vezetőiből álló testületet. Ennek célja, hogy rövid időn belül javaslatokat tegyenek az energiaköltségek csökkentésére, és ezeket a javaslatokat a kerületek számára is adaptálhatóvá teszik.
  • Egyeztetést kezdeményez a fővárosi országgyűlési képviselőkkel.
  • A június 13-i héten Brüsszelben tárgyal az Európai Bizottság illetékeseivel annak érdekében, hogy a fenntartható energiapolitikára uniós forrásokat szerezzen Magyarországnak és Budapestnek.
  • Tárgyalást kezdeményez a budapesti gazdasági és tudományos élet meghatározó szereplőivel, valamint a már korábban is javaslatokat kidolgozó civil szervezetekkel. Szerveznek egy Budapest150 – Energia és fenntarthatóság nevű csúcsot, ahol „a város életére általános érvényű javaslatokat dolgoznak ki az energiahatékonyság és a fenntarthatóság jegyében”.

„Ezen alkalmakkor a kormánnyal is módunk lesz az elmaradt egyeztetések lefolytatására. Mert Budapest nem lehet a rezsicsökkentés megszüntetésének kárvallottja”

– írta Karácsony.

Frissítés 21:11-kor: Németh Szilárd, akit az új kormányban a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztossá neveztek ki, reagált a főpolgármester nyilatkozatára: „Karácsony Gergelyt, a messze leggazdagabb önkormányzat vezetőjét, no meg a baloldali pártokat is arra biztatjuk, hogy járuljanak hozzá a rezsicsökkentés védelméhez ahelyett, hogy a frakciók alakításával trükköznek, hogy milliárdokat tegyenek zsebre” – mondta a csepeli fideszes. Az idén több mint 800 milliárd forintot érintő megszorítócsomaggal kapcsolatban hozzátette: „A kormány is megtakarít.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!