A kormány öt hónapra tervez a háborús veszélyhelyzettel első körben

2022. június 3. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt hónapra, 2022. november 1-ig kér a kormány felhatalmazást arra, hogy a különleges jogrendi eszközöket alkalmazhassa, derül ki abból a törvényjavaslatból, amit a kormány nyújtott be a Parlamentnek.

A veszélyhelyzetet az Alaptörvény értelmében a kormány rendeli el és szünteti meg, ehhez nincs is szüksége a parlamentre. A kormány ahhoz kéri a képviselők beleegyezését, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt végig hatályosak lehessenek az egyszer kiadott rendeletek, amelyek alaphelyzetben csak 15 napra szólnának.

Pár perccel azután, hogy hivatalosan is megalakult az ötödik Orbán-kormány, és tizedszerre is módosították az Alaptörvényt, Orbán Viktor május 24-én jelentette be, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz. Orbán ezt azzal magyarázta, hogy a szomszédban háború zajlik, egy olyan háború, „amelynek még senki sem látja a végét”. A kormányfő szerint mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség.

Ezzel az indoklással módosították az Alaptörvényt, ami kiegészült azzal, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot. A veszélyhelyzetről, az utóbbi két évben a koronavírus-járványra hivatkozó alkalmazásáról itt írtunk hosszabban.

A veszélyhelyzet a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, amiben különleges jogrend lép érvénybe. Ez azt jelenti, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket fogadhat el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!