Újabb vaddisznók bukkantak fel a János kórház környékén

2022. június 3. – 06:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Héttagú vaddisznókondáról készített videót küldött a Telexnek csütörtök éjszaka olvasónk, Olivér. A videót nem sokkal éjfél előtt készítette Budán, a Nagyajtai utcai villamosmegállónál, a János kórház melletti zöld területen.

Ez az a környék, ahol, mint arról szerdán beszámoltunk, valaki vaddisznókat lőtt le Budán, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János Kórház közötti erdős területen. Az esetet többen is látták az ott elhaladó villamosról, a látottaktól egy kisfiú rosszul lett, hozzá mentőt is hívtak. Az ügyben feljelentést tett a Hegyvidéki Önkormányzat, a rendőrség nyomoz.

Azt is megírtuk: mivel a lakott területek nem részei semmilyen vadászterületnek, a vaddisznó számára a legbiztonságosabb hely a város lett. Ebben a cikkünkben elmagyarázzuk, hogy egy vadász szakember szerint miért az egyetlen opció a puskával történő kilövés, és miért nem kivitelezhető a befogás vagy az altatólövedék használata, ha gyorsan kell cselekedni.

Egyébként az elmúlt években közel a felére csökkent a vaddisznóállomány Magyarországon, főleg az afrikai sertéspestis és a miatta elrendelt gyérítés következtében. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint a jelentett vaddisznólétszám a 2018-as 105 196 példányról 2019-ben 95 850-re, 2020-ban 82 959-re, 2021-ben 64 488-ra csökkent.

A lakott területeken ez viszont nemigen látszik, sőt, mintha szaporodtak volna az észlelések. Elég könnyen adódik is lehetőség a vaddisznó beköltözésére, ehhez elég egy elhanyagolt telek, ahol megvetheti a lábát. Ha a vaddisznó megtanulja, hogy megvannak az életfeltételei (búvóhely, élelem, víz), nem lesz rá oka, hogy elmenjen az urbánus területről. Felmérések szerint lehetnek egyedek, amelyek már több generáció óta élnek városi környezetben, kimutatható rajtuk a stressztűrést erősítő elváltozás, nem zavarja őket az autó, a kutya vagy a flex, békés állapotban közel engedik magukhoz az őket fotózó-videózó embereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!