A villamoson utazók szeme láttára lőttek ki vaddisznókat Budán, de senki nem tudja, hogy ki, a rendőrség nyomoz

2022. június 1. – 17:43

A villamoson utazók szeme láttára lőttek ki vaddisznókat Budán, de senki nem tudja, hogy ki, a rendőrség nyomoz
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több vaddisznót is kilőttek szerda délelőtt a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron. Az állatokkal, többnyire kismalacokkal a Szent János Kórház közelében, a villamos melletti vízelvezető aknában végeztek vadászok. A vaddisznók kilövésének a villamoson utazók is szemtanúi voltak, a látottaktól egy kisfiú rosszul lett, hozzá mentőt is hívtak, de nem kellett kórházba vinni – erősítette meg a Telex kérdésére az Országos Mentőszolgálat.

Szerettük volna megtudni, ki az illetékes az ügyben, ki rendelte el, ki engedélyezte és ki hajtotta végre a vaddisznók lelövését, de az ügyben érintett szervek gyakorlatilag egymáshoz irányítottak minket.

Katasztrófavédelem: A Parkerdő ajánlott embert

A katasztrófavédelem szóvivőjétől megtudtuk, hogy az állatok beleestek a vízelvezető árokba, ahonnan nem tudtak kimászni – erről egy járókelő értesítette őket. Ezután a szomszédos kerületből a II. kerületi tűzoltók érkeztek ki a helyszínre, akik a kötelező protokoll szerint jártak el,

a Pilis Parkerdő Zrt. szakembereitől kaptak egy telefonszámot, hogy kit kell ebben az esetben hívni.

A katasztrófavédelem szóvivője a Telex kérdésére azt mondta, hogy akit hívtak, azt közölte a tűzoltókkal, hogy ne érintsék meg az állatokat. A tűzoltók így is tettek, és megvárták, amíg az illetékes a helyszínre ért. Így aztán tűzoltói beavatkozás nem történt, a tűzoltók nem mentettek állatokat.

Parkerdő: Nem tudunk semmit

Kerestük a Pilisi Parkerdőt is, hiszen a katasztrófavédelem is hozzájuk fordult. A Parkerdő szóvivője szerint azonban nekik belterületen nincs illetőségük, az esetet be kell jelenteni az adott önkormányzatnak, ők az illetékesek.

Arról, hogy a katasztrófavédelem szerint a Parkerdőtől kaptak elérhetőséget vadászokhoz, a szóvivő azt mondta, nem tudja megerősíteni, nincs információja erről.

Katasztrófavédelem, második felvonás: Pedig a Parkerdő ajánlotta

Ezután visszahívtuk a katasztrófavédelmet, hogy újra érdeklődjünk, biztos a Parkerdőtől kaptak-e számot, és pontosan kiét. Először visszahívást ígértek, majd ennek során újra azt erősítették meg, amit előszőr mondtak: a katasztrófavédelem ügyelete felvette az ügyben a kapcsolatot a Parkerdővel, ahonnan megkapták egy „engedéllyel rendelkező illetékes” elérhetőségét, akit kereshetnek ilyen helyzetben. A katasztrófavédelem fel is hívta az illetőt, aki ki is ment a helyszínre.

Parkerdő, második felvonás: Valamit mégis tudunk

Ezután természetesen a Parkerdővel is futottunk még egy kört. Az alábbiakat közölték: „A jelenlegi szabályozás a település belterületén történő vad elejtésének feladatát nem ruházza senkire. A szükséges engedélyt a területileg illetékes rendőrhatóság jogosult kiállítani. A legproblémásabb területek önkormányzatai, mérlegelve a kialakult helyzetet, mezőőrt vagy állatok befogására specializálódott vállalkozót alkalmaznak, aki rendelkezik a rendőrség által kiadott engedéllyel, így a fegyverét is használhatja a település közigazgatási belterületén.”

Önkormányzat: Nem tudunk semmit

Mivel az eset a XII. kerületben történt, megkerestük a hegyvidéki önkormányzatot is, hiszen a Parkerdő szóvivője szerint ők az illetékesek, de az ő válaszuktól sem lettünk sokkal okosabbak:

„A hegyvidéki önkormányzat nem volt részese a levelében említett kilövésnek, arról semmiféle érdemi információval nem rendelkezünk. Kérem, kérdéseivel forduljon az illetékes hatósághoz, a BRFK-hoz.”

Rendőrség: Nyomozunk

Időközben a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) megkereste az ügyben a 24.hu, ezt a választ kapták: „Az ügyben érkezett bejelentés a rendőrségre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el.” Gyanúsítotti kihallgatás a válaszadásukig nem történt – tették hozzá.

János kórház: Nem tudunk semmit

Egy nappal korábban, kedden írtunk arról, hogy tucatnyi vaddisznó portyázott a Szent János Kórház területén, mivel feltehetően ugyanazokról az állatokról van szó, a kórházat is megkerestük. „Telefonos megkeresésükre hivatkozva, ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a kórházhoz tévedt vaddisznók pár perc után elhagyták a felső bejáratnál az intézmény területét. Kórházunk nem kért és rendelt el további intézkedést az ügy kapcsán” – írták a válaszukban.

Mit tudunk?

Jelen állás szerint az alábbiakat:

  • Valaki kilőtt egy csapat vaddisznót a XII. kerületben, járókelők szeme láttára.
  • A katasztrófavédelem szerint ők egy civil bejelentés miatt kimentek, de nem csináltak semmit, megvárták az illetékest, akit a Parkerdő ajánlott nekik.
  • A Parkerdő nem tud ilyesmiről, de amúgy se illetékesek, hiszen az önkormányzat az illetékes.
  • Az önkormányzat szerint ők nem illetékesek, nem tudnak semmit, a rendőrség az illetékes.
  • A rendőrség nyomoz, egyelőre nincs gyanúsított.
  • Tehát megjelent egy csapat vaddisznó Budán, valaki kilőtte őket, de órákkal később sem tudja senki, hogy ki, hogyan és pontosan miért.

Ha bővebben érdeklik a városban portyázó malacok, ebben a cikkben olvashat részletesebben arról, hogy a városi vaddisznók jobban tűrik a stresszt, és van, ahol ők állnak nyerésre.

Frissítés (06.02. 07:26): A rendőrség kedden reggel arról írt a Police.hu-n, hogy „a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére, ilyen jellegű kérés nem is érkezett.” Azt, hogy a lakott területre tévedt vadállatokat ki kell-e lőni, nem a rendőrség hatásköre eldönteni. „Jelen esetben a lövések leadásának körülményei bűncselekmény gyanúját vetették fel, a II. Kerületi Rendőrkapitányság ezért foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást.”

Frissítés (06. 01.18:34): Időközben egy névtelen önkormányzati forrástól úgy értesültünk, hogy a vaddisznók kilövését a BRFK Tevékenység-irányítási Központja rendelte el, lakossági jelzés alapján, és a BRFK-val szerződött kilövőember hajtotta végre. Megkérdeztük a BRFK-t, amely ezt se nem cáfolta, se nem erősítette meg, de azt írták, „az elrendelt nyomozás keretén belül minden részletre kiterjedően kivizsgáljuk a vadelejtés jog- és szakszerűségét, így az engedélyeztetés folyamatát is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!