Feljelentést tett a Hegyvidéki Önkormányzat a kilőtt vaddisznók miatt

2022. június 2. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Hegyvidéki Önkormányzat, miután szerdán a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János Kórház közötti erdős belterületen valaki több lövést leadva kilőtt egy vaddisznót és annak a malacait – olvasható az önkormányzat közleményében.

Az állatok kilövéséről a Hegyvidéki Önkormányzatot előzetesen nem értesítették, és az önkormányzat szerint a fegyverhasználat veszélyeztette a környéken tartózkodó, illetve közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is.

„A reggeli órákra, a munkanapra, illetve tanítási napra tekintettel a környéken sok járókelő, tömegközlekedéssel, járművel utazó személy, több gyermek tartózkodott, a lövéseket az ő közvetlen közelükben adták le” – indokolta a feljelentést az önkormányzat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) büntetőeljárás keretében vizsgálja a Szent János Kórháznál kilőtt vaddisznók ügyét – közölte a rendőrség. Azt írták, hogy a BRFK tevékenységirányítási központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére; a rendőrséghez ilyen jellegű kérés sem érkezett. Azt is hangsúlyozták, nem a rendőrség hatásköre eldönteni, hogy a lakott területre tévedt vadállatokat szükséges-e kilőni.

Ebben az esetben azonban a lövések leadásának körülményei bűncselekmény gyanúját vetették fel, ezért a II. Kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a Facebookon azt írta, elfogadhatatlannak tartja az állatok kilövését, és a kerület igyekszik alternatív megoldásokat találni a vadészlelések kezelésére. „Elsősorban a megfelelő kerítések használatában, az erdei hulladékgyűjtés fontosságában és a forgalmas utak mentén elhelyezett vadriasztó prizmákban bízunk, melyek távol tarthatják a vadakat a forgalmas utaktól úgy hogy a fényt az erdők felé verik vissza” – írta.

Szerdán részletesen írtunk arról, hogy valaki kilőtte a vaddisznókat a Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János Kórház közötti erdős területen, az esetet többen is látták az ott elhaladó villamosról, a látottaktól egy kisfiú rosszul lett, hozzá mentőt is hívtak, de nem kellett kórházba vinni – erősítette meg a Telex kérdésére az Országos Mentőszolgálat.

Szerettük volna megtudni, ki az illetékes az ügyben, ki rendelte el, ki engedélyezte és ki hajtotta végre a vaddisznók lelövését, de az ügyben érintett szervek gyakorlatilag egymáshoz irányítottak minket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!