Mégsem szabadul Fekete Dávid a börtönből

2022. június 3. – 22:32

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap alatt döntött a Győri Törvényszék annak a letartóztatásnak a meghosszabbításáról, amit a Győri Járásbíróság csütörtökön megszüntetett. Fekete Dávid, a volt megasztáros a nyár első harmadát most már biztosan bent tölti a börtönben. Egyébként hamarosan vádat emelnek ellene.

Csütörtökön döntött a Győri Járásbíróság arról, hogy elrendeli a volt megasztáros Fekete Dávid bűnügyi felügyeletét, vagyis megjelölt tartózkodási helyét nem hagyhatja el, de a börtönélettől egy időre megszabadul. Amint azt a Telex megírta, az ügyész nem értett egyet azzal, hogy a jelenleg több mint 300 millió forint értékű csalással és más cselekmények miatt eljárás alá vont győri celeb elhagyja a börtönt, ezért fellebbezett. Igen ám, de a május elején hozott döntés hatálya egy hónapig volt érvényes, ezért Fekete Dávid „fejben” már egészen biztosan csomagolt, és készült arra, hogy 13 hónap raboskodás után, a jövő hétfőn hazamehet.

Példa nélküli a gyorsaság

Dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője is megerősítette kérdésünkre, alighanem példa nélküli, hogy ezek után egyetlen napon belül meg is szülessen a másodfokú határozat, ami ezt megváltoztatta. A Győri Törvényszék egyelőre gyors hírt adott ki, s az ünnep után fogja megindokolni a döntését, de az már biztos, hogy a szabadulás legkorábbi napja nem június, hanem július 6.

A Győri Törvényszék nem várta meg a hosszú hétvégét- Fotó: Laczó Balázs/ Telex
A Győri Törvényszék nem várta meg a hosszú hétvégét- Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Az ügyvéd szerint a bíróság látatlanban döntött

Elértük dr. Kaposi Gergelyt, Fekete Dávid ügyvédjét, aki eddig nem kívánt nyilatkozni, most viszont szűkszavúan, de ennyivel kommentálta a döntést:

"Sajnos a törvény lehetővé teszi, hogy olyan tanács bírálja felül az elsőfokú döntést, aki egy percre sem látta vagy hallotta a terheltet, nincs személyes benyomása róla. Ez főleg akkor aggályos, amikor az első fokon eljáró bíró kifejezetten a személyes tapasztalataira támaszkodva dönt az enyhébb kényszerintézkedésről.

Hogy ez mennyire szerencsés, azt mindenki döntse el maga.

Tavaly márciusban maga posztolt

Az énekes először szeptemberben tudott lakcímkártyáján megjelölni egy bejelentett tartózkodási helyet, ahová költözhetne, ha a rácsokat a jóval komfortosabb nyomkövetőre cserélhetné. Úgy tudjuk, hogy ez a hely egy győr-belvárosi, új építésű társasház lakása. A bíróság aztán ennek ellenére sem engedte ki sem ősszel, sem januárban vagy májusban, mert úgy látta: fennáll a bűnismétlés kockázata annál, aki már az ellene folyó nyomozás alatt is újabb bűncselekményt követett el a gyanú szerint.

A közvélemény számára 15 hónappal ezelőtt derült fény a jóképű, közkedvelt volt megasztáros „másik életére”, s hogy győri autókereskedését hányan átkozzák. (Az FD Car kereskedés helyén egyébként már autómosó működik.)

A dolog pikantériája az volt, hogy az énekes maga hívta fel magára a média és az ország figyelmét a Facebookon közzétett levéllel tavaly márciusban, amelyet csecsemőkorú gyermekeinek címzett. Erről akkor elsőként a Blikk írt.

Ha apa „nem kapja vissza a pénzeit, amit apa kissé meggondolatlanul adott kölcsön és rossz helyre is fektetett be... akkor apa komoly problémákba kerülhet (…) Ha nem sikerül visszakapnom a pénzeimet, amik súlyos 100 milliók, akkor apát, lehet, hogy jó ideig nem látjátok majd és talán nem is ismeritek majd igazán, és ki tudja, mit fogtok rólam hallani” – közölte.

Azóta egyébként nemrég az énekes és felesége válását is kimondták.

Miért is nyomoz a hatóság?

A tavaly hivatalosan közölt hírekben több mint 100 milliós összértékű csalásról esett szó, de ma már több mint 20 esetről és 300 millió forintnál is nagyobb összegről tud a nyomozóhatóság. A bűncselekmények igen hasonlítanak egymásra abban, hogy egy adósságspirál rajzolódik ki belőlük. Fekete Dávid főként autókkal üzletelt, kölcsönkért, s időnként egy-egy tartozást a másik hitelből törlesztett, miközben jellemzően fűt-fát ígért.

Tavaly májusban tartóztatták le az énekest- Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Tavaly májusban tartóztatták le az énekest- Fotó: Laczó Balázs/ Telex

A csalások, sikkasztások áldozatai bankok és magánemberek. A legnagyobb összeget kölcsönbe kapta egy győri ismerősétől és kollégájától, Andreától; ez 55 millió forint volt, amiről Andrea korábban mesélt is a Telexnek:

A kereskedői múlt legsötétebb foltja a halálos betegé, aki végstádiumú rákos volt, amikor a győri céget a nevére íratták – ez látszott is rajta. Fekete Dávid a gyanú szerint meg akart szabadulni az FD Cartól, de pontosan tudhatta, hogy a férfi nem fogja ténylegesen működtetni a céget, azóta a beteg meg is halt.

Ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a hatóság több pontban már megszüntette a nyomozást, kiesett a korábbi gyanúpontok közül a festményügy, mivel korábban azt is rovására írták, hogy több millióért képeket vett bizományba, s a tulajdonosok hoppon maradtak. Ezen kívül egy durván 45 millió forintos csalást sem írnak már a számlájára, annak egy győri férfi lett volna a sértettje. Így a korábbi 355 milliós összérték ennyivel már szerényebb, de azért maradt elég károsult.

A Telex egyébként úgy értesült: a nyáron megszületik a vádirat Fekete Dáviddal szemben.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!