Jól van, otthon gyógyul az első magyar majomhimlős beteg

2022. június 1. – 20:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Enyhe tünetekkel, otthonában gyógyul, háromhetes karanténját tölti az a 38 éves férfi, akinél elsőként és eddig egyedüliként azonosították a majomhimlő-fertőzést – számolt be az RTL Híradó. Az első magyarországi esetet kedden jelentették be, meglehetősen furcsa körülmények között.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az illetőnél a majomhimlő tipikus tünetei jelentkeztek: eleinte magas láz, két-három napra rá megjelenő kiütésekkel. A betegsége enyhe lefolyású, ezért a lázcsillapításon túl nincs szüksége kezelésre. Szlávik elmondása szerint a betegség önmagában jellemzően enyhe, a kiütéses sebek elfertőződése okozhat súlyosabb lefolyást.

A kontaktkutatásért felelős Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még vizsgálja, hogy a férfi kikkel került kapcsolatba az elmúlt időszakban. A járványügyi hatóságnak ebben jóval könnyebb dolga van, mint a koronavírusnál, mert a testváladékokkal terjedő majomhimlő emberek között nehezen terjed, szoros testi kontaktusra van hozzá szükség.

Kis Zoltán, az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának szakmai vezetője az RTL Híradónak elmondta, hogy ha nincsenek tüneteik, a szoros kontaktok is elhagyhatják az otthonukat, szabadon mozoghatnak, de arra kérik őket, hogy egy ideig kerüljék a szoros kontaktust másokkal.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg, azóta közel hatszáz Afrikán kívüli esetet jelentettek. A majomhimlővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyorstalpaló cikkünkben találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!