Jogutód nélkül feloszlik Pálinkás József pártja

2022. május 19. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

Jogutód nélkül feloszlik a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt (ÚVNP) – közölte csütörtökön a párt Facebook-oldala.

A bejegyzés szerint a május 19-én tartott éves közgyűlésen elfogadták az előző év pénzügyi beszámolóját. A tagok ezután értékelték az országgyűlési választások nyomán kialakult helyzetet, és elfogadták a párt jogutód nélküli feloszlatásáról szóló elnöki előterjesztést.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere 2020 októberében jelentette be, hogy Új Világ Néppárt néven új pártot alapít. A ÚVNP elindítását az alapítók finanszírozták, ez „néhány millióba” került – mondta akkoriban Pálinkás. A néppárt elnevezéssel arra utaltak, hogy az Európai Néppárt tagjaként pozicionálják magukat. „A változás középről jön, de talán a jobboldalra kicsit jobban átlógunk” – mondta Pálinkás arról, hogy melyik oldalhoz sorolja a pártját.

Pálinkás József az ellenzéki előválasztás előtt miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett, de végül nem jött össze neki az induláshoz előírt 20 ezer ajánlás, így nem került fel a neve a szavazólapra. Az előválasztás során Márki-Zay Pétert támogatták. Az ÚVNP széles körben ismert tagja volt még Szent-Iványi István, aki korábban az SZDSZ országgyűlési képviselője, majd európai parlamenti képviselője volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!