Pálinkás József kiesett, és most beáll Márki-Zay Péter mögé

2021. szeptember 6. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer aláírás hiányzott Pálinkás Józsefnek ahhoz, hogy meglegyen a miniszterelnök-jelölti induláshoz előírt 20 ezer ajánlás a hétfői határidőre. Vagyis miniszterelnök-jelöltként nem tud indulni az előválasztáson.

Hogy pontosan hány aláírás hiányzott az Új Világ Néppárt (ÚVNP) miniszterelnök-jelöltjének, még nem tudta megmondani hétfő délelőtt, az ország több pontjáról ugyanis még nem érkeztek be az ívek. Annyit azonban már biztosan ki tudott jelenteni Pálinkás, hogy tízezernél több ajánlás jött össze, de az induláshoz előírt 20 ezres számtól messze járt.

Ennek legfőbb oka szerinte az erőforráshiány volt. A tavaly októberben alapított pártnak még nincs annyi aktivistája és pénze, mint a konkurenseknek.

„Azok vannak előnyben, akiknek van egy listájuk, amely alapján célzottan tudnak ajánlásokat gyűjteni. Tudják például, hogy Gipsz Jakab aláír nekik, és ha van elég aktivistájuk, elmennek hozzá”

– mondta Pálinkás a Telexnek. Azt feltételezi, hogy vannak olyan pártok, amelyek fizettek is aktivistáknak az elmúlt hetekben, az Új Világ Néppártnak azonban nem volt erre lehetősége.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„A tapasztalatom az volt, hogy sokat kell az utcán lenni” – fogalmazott. Neki az első hete gyakorlatilag elment azzal, hogy Debrecenben összegyűjtötte az egyéni indulásához szükséges aláírásokat, és csak a második héten tudott Budapesten kampányolni.

A fővárosban már sikerült napi ezer aláírást is összeszednie, amikor ott tudott lenni, nélküle azonban jóval kevesebben mentek oda az Új Világ Néppárt standjaihoz. Ez annak köszönhető szerinte, hogy az ő személye ismertebb, mint a párt neve.

Debrecenben elindul Pálinkás

Az ÚVNP 17 egyéni jelöltje tudja leadni a hétfői határidőre a 400 ajánlást, közte van Pálinkás is, aki egyéniben Hajdú-Bihar megye 1. választókerületében, Debrecenben indul. Ebben a körzetben nagy verseny várható, ugyanis Pálinkás József mellett Varga Zoltán (DK), Fábián István (MSZP–Párbeszéd), Szabó Bence (Momentum) és Illés-Rácz Mariann (független) is megméretteti magát.

„Nem látom esélytelennek magam, de nem lesz könnyű”

– fogalmazott az esélyeiről Pálinkás. „Továbbra is kitartok amellett, hogy egy polgári-jobbközép pártra is szükség van a politikai palettán, mert különben csak egy baloldali-jobboldali szembenállás jön létre.”

Miután Márki-Zay Péter augusztus elején úgy döntött, hogy az Új Világ Néppárt frakciójába ül jövőre a parlamentben, amennyiben mandátumot szerez, és a párt frakciót tud alakítani, Pálinkás szerint logikus lépés, hogy ő és az Új Világ Néppárt jelöltjei

Márki-Zay Pétert támogatják mostantól miniszterelnök-jelöltként.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke hétfő reggel azt írta Facebook-oldalán, összesen 33 540 aláírást gyűjtött össze, az ő neve tehát rajta lesz a szavazólapon. Kampányáról ebben a videóban tudósítottunk:

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a második forduló pedig október 4–10. között lesz. A miniszterelnök-jelöltségért öten küzdenek (ábécésorrendben): Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!