A nőket és a korábbi Fidesz-szavazókat szólítaná meg pártjával Pálinkás József

2020. október 15. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn jelentette be Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, hogy Új Világ Néppárt néven új pártot alapít.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Pálinkás csütörtökön a Hvg360-nak beszélt a pártalapítás részleteiről és céljairól.

„Az országnak szüksége van a hozzá hasonló emberek segítségére, szolgálatára”

– válaszolta arra a kérdése, hogy miért vágott bele a pártalapításba. Az új párt elindítását az alapítók finanszírozták, ez „néhány millióba” került. Ameddig nem lesznek jogosultak állami forrásokra, addig a támogatók és a tagság fogja működtetni a pártot. A néppárt elnevezés arra utal, hogy az Európai Néppárt tagjaként pozicionálják magukat. „A változás középről jön, de talán a jobboldalra kicsit jobban átlógunk” – mondta arra, hogy melyik oldalhoz sorolja az új pártot.

Pálinkás úgy számol, hogy december–január környékére mindenképpen olyan állapotba kell kerülnie a pártnak, hogy „látszódjon a politikai palettán”. A kormányváltást és politikai fordulat elérését nevezte meg célként a 2022-es országgyűlési választásokra; ha szükséges, koalíciót kötnének a többi ellenzéki párttal, tette hozzá.

A párt lehetséges célközönségéről azt mondta, szerinte azokat tudják megszólítani, akik a korábban az MDF, a kisgazdapárt, a KDNP és a Fidesz szavazói voltak. Azokra a szavazókra is számítanak ugyanakkor, akik nem tudnak jelenleg pártot választani. Szeretnék a nőket is megszólítani, mert úgy látja, hogy a magyar politikában jelenleg nincs olyan párt, ami markánsan képviselné a nőket. Fontosnak tartják, hogy minél több nő kapjon szerepet a politikában. El tudná képzelni, hogy női miniszterelnöke legyen az országnak, de konkrét nevet nem említett. Azt sem zárta ki, hogy ő töltse be ezt a pozíciót, de szolgálatként és nem ambícióként tekintene a feladatra. „Voltam sokféle pozícióban, mindig csapatmunkában dolgoztam, azt gondolom, hogy sokkal jobb a kormányzás is, ha csapatmunka lenne, mintha ha egyszemélyes show-nak állítja be valaki.” Az emberek biztonságának és lehetőségeinek javítását látja a két legfontosabb feladatnak, ezen belül is az oktatás és az egészségügy fejlesztésére koncentrálna a párt. Az SZFE-ügyről azt mondta, egyik fél sem fog visszavonulni, a kormány talál majd módot arra, hogy az egyetem működjön. Pálinkás az utóbbi időszakban többször kritizálta a kormány politikáját, stílusát, legutóbb az SZFE melletti tüntetésen szólalt fel, ahol a mindenre rátelepedni vágyó hatalomról beszélt, és úgy fogalmazott: „Nem csupán a művészetek, az oktatás és a tudomány szabadsága a tét, hanem mindannyiunk szabadsága, és egy jobb, boldogabb élet reménye (…) a szabadság, erkölcsi tartás bizalom és szolidaritás teremthet egy jobb, boldogabb Magyarországot.”

A pártprogramot csütörtökön ismertette Pálinkás a volt LMP-s Ábrahám Júliával és Lantos Gabriella egészségügyi közgazdásszal. A 444.hu beszámolója szerint erős ajánlatnak tartják, hogy „eddig nem loptunk és nem hazudtunk, és ezután sem tervezünk ilyet tenni”. Úgy látják, hogy a józanul gondolkodó embereknek elegük lett az általános hadiállapotból, a szabadrablásból és az üres handabandázásból. Ma a politikai csupán az ellenségek kijelöléséről szól, miközben a kompromisszumok művészetének kellene lennie. Etikai kódexet is írnak, ami alapján tilos lesz a pártban a gyűlöletbeszéd és a közpénzek nem megfelelő felhasználása. Úgy számolnak, hogy nem az ellenzéki szavazókat fogják megosztani az új párttal, hanem a Fidesz-világból tudnak bevonzani új szavazókat. Terveznek jelölteket indítani az ellenzéki előválasztáson.

Az elnökségi tagok között van az előbb említett Lantos Gabriella és Ábrahám Júlia, de szintén tagja a vezetésnek a volt SZDSZ-es Szent-Iványi István, és Stelli-Kis Sándor ügyvéd is, aki volt már a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje. Az eseményen elhangzott:

„Az indexesek, a színi növendékek és az orvosi kamara is példát mutatott abban, hogy mit kell tenni: a kulcs az egymásban bízó emberek közössége.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!