Karácsony: A budapestiek többsége támogatja a pesti alsó rakpart gyalogos fejlesztését

2022. május 15. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán tette közzé egy közvélemény-kutatás eredményét, ami szerint a megkérdezett budapestiek 49 százaléka támogatja a pesti rakpart gyalogos fejlesztését, ezek közül pedig 17 százalék adná át teljesen a gyalogosoknak.

Az igennel válaszolók 32 százaléka csak egy szakaszon adná át a rakpartot. A megkérdezettek 43 százaléka fenntartaná az autós forgalmat itt, 8 százalék pedig nem válaszolt, vagy nem tudja, mit gondoljon erről.

A kutatást a Budapest Brand Nonprofit Zrt. megbízásából a Medián végezte, 1000 fős, Budapesten reprezentatív mintán.

Mint arról beszámoltunk, autómentes lesz a Pesti alsó rakpart Lánchídtól délre eső, feltehetően az Erzsébet hídig tartó szakasza. A kivitelezést a 3-as metró középső szakaszának felújítása után, a jövő év első felében kezdik meg.

A tervezett lezárás ellen tiltakozott a Magyar Autóklub és a Budapesti Iparkamara (BKIK) is. A BKIK szerint az alsó rakpart végleges lezárása „tovább ronthatja Budapest gépjárművel történő átjárhatóságát.”

A rakpartot először a Covid első évében, 2020-ban nyitották meg a gyalogosoknak. Abban az évben szintén készült a Mediánnak egy közvélemény-kutatása, akkor 73 százalék értett egyet azzal, hogy hétvégeken szüntessék meg a gépkocsiforgalmat, de még a forgalom teljes megszüntetését is 59 százalék helyeselte. 2021 júniusában lezárták a rakpartot a Margit híd és az Országház között, és elkezdődött az átépítés.

A felújított szakaszt tavaly decemberben adták át, de csak a gyalogosok és kerékpárosok számára, az autósok csak április 11-én, hétfőtől vehették birtokba az úttestet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!