Novák Katalin átvette a Sándor-palota kulcsait Áder Jánostól, és hivatalba lépett

2022. május 10. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Átvette köztársasági elnöki hivatalát Novák Katalin – hangzott el az M1 délelőtti műsorában. A tudósítás szerint reggel Áder János leköszönő államfő a Sándor-palota bejáratánál fogadta az új köztársasági elnököt. Áder János és Novák Katalin együtt vonult be az államfői rezidenciába, majd együtt mentek be az elnöki irodába és léptek ki a Sándor-palota teraszára.

Novák Katalin új és Áder János távozó államfő a Sándor-palota teraszán – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Novák Katalin új és Áder János távozó államfő a Sándor-palota teraszán – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA

„Ma reggel átvettem a Sándor-palota kulcsát Áder Jánostól. Minden magyar számíthat rám és én is számítok minden magyarra. Köszönjük a munkáját, Elnök úr!” – posztolta a Facebookra az új államfő.

Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés, ünnepélyes beiktatása szombaton lesz, a rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődik.

A 44 éves, közgazdász és jogi végzettségű Novák Katalin a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás óta, ő az eddigi legfiatalabb és az első női köztársasági elnöke Magyarországnak. Novák Katalin hétfőn megnevezte azokat az embereket, akikkel együtt fog dolgozni hivatalában, megnéztük, kik ők, és korábban hol dolgoztak.

Az új államfő ünnepélyes beiktatása szombaton a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd Novák Katalin a Kossuth téri ünnepi díszceremónián mond beszédet. Itt a katonai tiszteletadás után mások mellett fellép Rúzsa Magdi és Balázs János zongoraművész. Május 14-én kora délután megnyitja kapuit a Sándor-palota, ahova az érdeklődők bemehetnek.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani. A nemzeti egység megteremtéséről Novák Katalin korábban azt mondta, nehéz lesz, de nem lehetetlen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!