Novák Katalin: Nehéz lesz a nemzeti egység megteremtése, de nem lehetetlen

2022. április 15. – 20:03

Novák Katalin: Nehéz lesz a nemzeti egység megteremtése, de nem lehetetlen
Novák Katalin márciusi megválasztásakor a Parlamentben – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök volt a Kossuth Rádió Az Este című műsorának vendége nagypénteken. Beszélgetőtársa a korábbi miniszter, Balog Zoltán református püspök volt. Hat éven át dolgoztak együtt minisztériumi keretek közt, ezért értelemszerűen tegeződtek.

Balog szerint a köztársasági elnök legfontosabb feladata, vagy funkciója, a nemzet egységét megteremteni, megjeleníteni. A kérdése így szólt: „hogyan lehet kifejezni azt, ami nincs, annyian szokták ezt ironikusan, kicsit bántóan mondani. Mit gondolsz arról, hogy a te dolgod az lesz, hogy a nemzet egységét kifejezd, megjelenítsd, erősítsd? Nem is tudom, mi a megfelelő szó.”

Novák válasza:

„Az első dolog, ami eszembe jut: nehéz lesz. Azzal együtt, hogy nehéz, meggyőződésem, hogy nem lehetetlen. Annyi dimenzió mentén megosztott az életünk. Nemcsak Magyarországra igaz ez, hanem általában is.

Sok-sok törésvonal van egy családon, egy kis közösségen belül, és az egész egy nemzetünkön belül, amin felül kell emelkednünk, nekem feladatom megtalálni azt a magasságot, ahol a nemzetünknek a magától értetődő egysége van, mert van egy magától értetődő nemzeti egység. Nemcsak az Alaptörvény által megkívánt feladatom, hanem saját személyes vállalásom is.”

Novák meggyőződése, hogy a magyar emberek többsége vágyakozik a nemzeti egység iránt, még ha ezzel nincs is tisztában minden pillanatban.

Az orosz–ukrán háborúról is beszéltek, és Novák azt mondta, hogy mindannyiunk életében jelenlévő most az aggódás, a törődés, az együtt sírás a sírókkal.

„A nagypéntek lehetőség ad arra is, hogy átérezzük azok fájdalmát, akik veszteséget szenvednek el.

A feltámadás bizonyossága közben arra is reményt ad, hogy lesz Kárpátalján száz év múlva is magyar szó, és lesz feltámadás ott is, még ha a háborús helyzet érinti is a magyarságot, és katonákat visznek el magyar felnőtt férfiakat”

– összegzett a megválasztott köztársasági elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!