Egy téveszme Kossuth Lajosról, két világrend ellentéte – meg tudná oldani ezt a két érettségi feladatot?

2022. május 4. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Túl vagyunk az idei írásbeli történelemérettségin is. Ezt a tantárgyat valamivel többen kedvelik, mint a matematikát, és talán sok embernél az érdeklődés is jobban megmarad a felnőttkorra. Ha ezt a kérdést egzakt módon nem is tudjuk eldönteni, maradjuk annyiban, hogy azért valamivel több hobbitörténészt ismerünk, mint hobbimatematikust.

Két feladatot választottunk ki a könnyebbnek számító idei középszintű érettségiből, amelyek megoldásához még csak hobbitörténésznek sem kell lenni – ezek elvileg az általános műveltségünk részét képezik. Elvileg!

Nézzük meg, mennyire! Vajon tudja-e a válaszokat a következő két feladatnál? A megoldásokat ellenőrizheti a feladatok után található pár perces videókkal, amelyekben Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára ismerteti a lényeget.

Kossuth Lajos mit üzent?

Jól megrögzült a köztudatban, hogy Kossuth Lajos mindig is a nemzet függetlenségéért küzdött. De biztos így volt ez?

Itt nézheti meg a feladat megoldását.

Két világ, két életforma, két hatalmi tömb

Egy éppen zajló háború, valamint a Kelet–Nyugat-szembenállás kiéleződésekor különösen tanulságos arról olvasni, hogyan látta magát és a másikat a két fél a hidegháború idején.

Itt a megoldás a videóban a magyarázatokkal.

Korábbi cikkünkben megnézheti a teljes történelem írásbeli feladatsort és a megoldásokat.

Itt vannak a hétfői magyarérettségi megoldásai.

Itt nézheti meg a keddi középszintű matematika írásbeli tesztet a megoldásokkal, itt pedig három érdekes feladat videós ismertetését.

A hivatalos javítási útmutatók az Oktatási Hivatal honlapján találhatók meg a középszintű érettségiről és az emelt szintű írásbeli feladatokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!