Történelemérettségi: ilyen volt a mai feladatlap, és itt vannak a megoldások

2022. május 4. – 13:24

Történelemérettségi: ilyen volt a mai feladatlap, és itt vannak a megoldások
Diákok a középszintű történelem írásbeli érettségi vizsgán a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Reggel kilenctől délig írták ma a diákok a középszintű történelem írásbeli vizsgát. Mivel ilyenkor egyes iskolákban előfordulhatnak csúszások, kivártuk a 13 órát a megoldásokkal. A feladatsor kérdéseit szaktanár válaszolta meg. Itt nézhetők meg a megoldások két letölthető pdf-fájlban:

Szerdán középszinten több mint 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák oldotta meg a feladatsorokat. Az idei középszintű történelemérettségi első felében a zsidó vallás, a reformáció, a reneszánsz kultúra, Hunyadi Mátyás, a középkori várháborúk, a 19. századi nacionalizmus, a reformkor, a szovjet-orosz bolsevik ideológia propagandaplakátjai szerepeltek feladatként. A rövidebb kérdések között szó volt a Horthy-korszak társadalmáról, a hidegháborús szembenállásról, a Rákosi-korszakról, a magyarországi romák településtípusok szerinti megoszlásáról is.

A röviden kifejtendő esszékérdéseknél két feladat közül választhattak a diákok: írhattak az athéni demokráciáról vagy a második ipari forradalom autógyártásáról. A hosszabb kifejtést igénylő két feladat témája a tatárjárás, illetve a Kádár-korszak életszínvonala volt.

Néhány érdekes vagy nehezebb feladatot hamarosan külön is bemutatunk. Ezeket Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára ismerteti rövid videókban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!