Nagy Attila: Át kell rajzolni a választókerületi térképet

2022. május 2. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is rövid beszámolót tartott az iroda tevékenységéről az Országgyűlés előtt. Azt mondta, először fordult elő olyan, hogy egy időpontban tartottak országgyűlési választást és országos népszavazást.

„A választások fennakadások nélkül, időben, Magyarország Alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően kerültek lebonyolításra”

– jelentette ki az NVI elnöke.

Két fontos újítást emelt ki: az NVI 2021 decemberétől heti rendszerességgel közzétette a választókerületi adakat, a névjegyzéki adatokat, így településenként és választókerületenként is lehetett követni, hogy hol, miként változott a választásra jogosultak száma. Ez alapján az látszott, hogy nem volt kiugró változás, erről mi itt írtunk részletesebben.

A Kit ajánlottam? szolgáltatással pedig a választópolgárok elektronikusan le tudták kérdezni, hogy a nevükben adott-e le valaki ajánlást bárki számára. Itt írtunk arról bővebben, hogy az ország több pontján is visszaéltek olvasóink adataival: tudtuk és akaratukon kívül kerültek fel a Gődény György-féle Normális Élet Pártja és a Gattyán György vezette Megoldás Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívére.

Nagy azt is mondta, a választópolgárok száma hét egyéni választókerületben több mint húsz százalékkal meghaladta az országos átlagot a választás napján, ezért a jövőben a választókerületi beosztás módosítására lesz szükség. 2020 decemberében leszavazta a Fidesz az erről szóló törvényjavaslatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!