Hvg.hu: A Jobbik bepereli a Magyar Nemzetet a párt elnökválasztásáról szóló cikke miatt

2022. április 27. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Még a Jobbik elnökválasztási időpontjának bejelentése előtt baráti alapszervezeteket hozhatott létre Jakab Péter, hogy biztosítsa esélyeit a párt közelgő tisztújításán” – olvasható a szerdai Magyar Nemzet egyik cikkében, ami miatt a Jobbik pert indít a lap ellen, írja a hvg.hu.

A Magyar Nemzet egy állítólagos informátora azt mondta: Jakab Péter az országgyűlési választások előtt annyira tartott a vereségtől, illetve az azt esetlegesen követő belső harcoktól, hogy még időben kitalált egy „mestertervet”, amellyel „meghekkelheti a párt tisztújítását.”

A lap szerint ez az állítólagos terv úgy szól, hogy Jakab megbízható emberekkel több kisebb pártszervezetet alapít, amelyek delegáltjai rá fognak szavazni az elnökválasztás során.

A hvg.hu kérdésére a Jobbik sajtóosztálya azt közölte, hogy a cikkben megfogalmazott állítások hazugságok és pert indítanak miatta.

Az Országgyűlésből frissen kiesett Stummer János a múlt héten jelentette be, hogy elindul Jakab Péterrel szemben a Jobbik elnökségéért. A tisztújító kongresszust május 7-én tartják, és az elnöki poszt mellett az alelnöki és a választmányi elnöki posztokat is meghirdetik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Jobbik az idei választás egyik legnagyobb vesztese: míg négy éve még ők voltak a legerősebb ellenzéki párt 26 képviselővel, idén már csak 9 listás képviselőt küldhetnek az Országgyűlésbe – ugyanis egyetlen választókerületben sem tudtak nyerni a jelöltjeik. Köztük Stummer sem: a korábban billegőnek tekintett Békés megye 1-es számú választókerületben nagyon kikapott a párt emblematikus jelöltje, aki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke is volt. Gyakran szólalt meg a Pegasus-ügyben, de egy évvel ezelőtt azt is állította, hogy titkos alagút épül a Puskás Aréna alatt. Az országos hírnév és minden várakozás ellenére mindössze 39,13 százalékot kapott a békéscsabai körzetben, míg fideszes ellenfele, Herczeg Tamás 49,28 százalékot kapott.

„Az eredményben mindannyiunknak megvan a maga felelőssége, a pártelnöknek is – mondta Stummer a választás után. – Amikor a Jobbik történetének legnagyobb krízisét éli át a vártnál sokkal rosszabb választási eredmény miatt, akkor addig nincs helye a másra ujjal mutogatásnak, míg az önreflexió, az önvizsgálat meg nem történik.”

Ezzel nem feltétlen értett egyet a párt elnöke: Jakab Péter a miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert tette felelőssé az eredményért. Erre Stummernek egy agresszív kismalacos vicc jutott az eszébe, majd a Telexnek adott interjújában úgy nyilatkozott:

„Rendkívül olcsó megoldás, ha kijelölünk egyetlen felelőst, akire rá akarjuk húzni a vizes lepedőt. Ezeket az olcsó megoldásokat jó lenne az ellenzéki oldalon is elfelejteni, és felelősen állni ahhoz a kérdéshez, hogy miként sodródhattunk ismételten ebbe a helyzetbe.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!