A török Adnan Polat Soroksári úti beruházása lett a második rozsdaövezeti akcióterület

2022. április 25. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz milliárdos Ruszlan Rahimkulov nyolc hektáron elterülő toronyházas, egymilliárd eurós angyalföldi Láng-negyed projektje után Adnan Polat török üzletember Soroksári úti beruházása lett a második rozsdaövezeti akcióterület, írja a Népszava. A lap emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor kormányfő barátja éppen Ankarában épít 3000 négyzetméteres magyar nagykövetségi épületet, ám eközben a nemzetközi befektetéseit bonyolító HBRE cég tulajdonában álló APD Real Estate Kft. ferencvárosi beruházásának rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánításával a kormány jelentős versenyelőnyhöz juttatja a török magánbefektetőt.

„A kormány eredeti tervét, az elhanyagolt iparterületek városi szövetbe való visszaillesztését, lelkesen támogattuk. Az is jó megoldásnak tűnt, hogy a régi üzemek rehabilitációjakor, a szükséges közlekedési kapcsolatok, illetve a hiányzó infrastruktúra kiépítésekor felmerülő többletköltségekhez az állam segítséget nyújtson, például az áfa elengedésével” – mondta a Népszavának a döntésről Baranyi Krisztina, Ferencváros független ellenzéki polgármestere, hozzátéve:

„Több javaslatot is tettünk fejlesztési akcióterületre, ahogy a többi önkormányzat, köztük a főváros is, az Orbán-kabinet azonban hirtelen változtatott a stratégián és az önkormányzati javaslatok közötti válogatás helyett felkérte a befektetőket, hogy nyújtsanak be kész projektterveket. Az önkormányzatok véleményét ugyan kikérik ezekről, de a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által vezetett állami rozsdabizottságot semmi sem kötelezi a helyi szempontok figyelembevételére. Így lett rozsdaövezeti akcióterület Polat beruházása. Ezt a besorolást semmi sem indokolja, hiszen itt a Müpa, a Nemzeti Színház, számos irodaház és két másik lakópark is.”

A polgármester azt is elmondta a Népszavának, hogy a rozsdabizottság már egy másik beruházást is jelzett a kerületnek. A Gubacsi dűlőn megvalósuló projekt már elfogadhatóbbnak tűnik az önkormányzat számára, de mindkét esetben lenne néhány fontos szabályozási kikötésük, hiszen a beruházás értékes Duna-parti területeket is érintene.

A befektető ezúttal a Webberton Invest Kft., amely mögött a Tiborcz István üzlettársaként ismert Paár Attila és a Mészáros Lőrinccel, valamint más kormányközeli üzletemberekkel együtt dolgozó Épkar-vezér Szeivolt István áll, írták.

A rozsdaövezetben épülő lakások vásárlóinak egy tavaly júliusi kormányrendelet értelmében még az új lakásokra érvényes a kedvezményes 5 százalékos áfát is visszafizetik a költségvetésből vissza nem térítendő támogatásként.

A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölésének célja továbbra is az, hogy a kormány támogassa az alulhasznosított, korábbi ipari területek megújítását, így azok helyén élhető lakóterületek, közterületek jöhetnek létre

– válaszolta a Népszava kérdéseire a Miniszterelnökség, hozzátéve, hogy az akcióterületi kijelölést a tulajdonos és a fejlesztője kezdeményezheti, a kérelmet a Rozsdaövezeti Bizottság véleményezi, a döntést kormány rendeletben hirdeti ki. A kijelölés a beruházót nem mentesíti az építési engedélyezési eljárás alól, így a terveket a hatályos jogszabályok alapján kell elkészíteni. Arra a kérdésre ugyanakkor a Gulyás Gergely vezette minisztérium nem válaszolt, hogy eddig hány kérelem érkezett és ezeket hogyan értékelte a rozsdabizottság.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Angyalföldön jelölték ki az első rozsdaövezeti akcióterületet, és Rahimkulov Ruszlan érdekeltségébe tartozik az ingatlan. Magyarország egyik leggazdagabb emberéről meglehetősen keveset lehet tudni, kerüli a nyilvánosságot, a magyar sajtóban egyetlen egyszer jelent meg róla fénykép. A Telex egy 22 milliárdos beruházás miatt foglalkozott személyével. Becslések szerint a Rahimkulov fivérek több mint 500 milliárd forintos vagyon felett rendelkeznek. A G7 értesülései szerint mindkét Rahimkulov rendelkezik magyar állampolgársággal is, és nevüket magyaros szórendben is használják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!