Húsvét > háború

2022. április 24. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megint eltelt egy hét, és a hét zárása mi más is lehetne, mint a Lájkbajnokság aktuális fordulója a Telexen. Politikusok és utánfutóik viselt dolgai, aktivitása és népszerűsége a közösségi médiában, elemzés, toplisták, rácsodálkozások.

Három hét telt el a választás óta, lefutott az eredmény feletti örömködés, kárörömködés, és a klasszikus öt fázisú gyászfeldolgozás szezonja. A politikai kommunikáció terében így egyedüli fontos témaként ott maradt a szomszédunkban dúló háború – amihez a hozzáállásunk, véleményünk alapjaiban határoz meg minket, logikus hát, hogy a választási őrület elmúltával a politikusok nyilatkozatai, kommunikációs stratégiája is ekörül forog. Vagyis hát logikus lenne, de mi történt ehelyett a héten a közösségi média politikai csataterén? Hát, a fideszes oldalon nagyjából ez:

Az ellenzékin meg egy ideje már folytatólagosan ez:

Mielőtt belemennénk a részletekbe, jöjjön a szokásos toplistánk. Ennyi lájkot gyűjtöttek a legnépszerűbb magyar politikusok a héten Facebookon:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor438 000
2.Szijjártó Péter259 000
3.Hadházy Ákos145 000
4.Varga Judit98 000
5.Karácsony Gergely87 000
6.Dúró Dóra74 000
7.Kocsis Máté54 000
8.Ujhelyi István53 000
9.Márki-Zay Péter52 000
10.Mesterházy Attila50 000
11.Lázár János39 000
12.Jakab Péter39 000
13.Szentkirályi Alexandra38 000
14.Semjén Zsolt36 000
15.Zsigmond Barna36 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok az április 14. csütörtök 0:00 és április 22, péntek reggel 7:45-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Húsvét > háború

Tudják hány húsvéti posztja volt a facebookon Orbán Viktornak idén? Hét darab. Na és a legutóbbi száz posztjából mennyi foglalkozott az orosz-ukrán háborúval (mármint azon a szinten túl, hogy a Fidesz békét akar, az ellenzék meg háborút)?

Egy.

Az arról szólt, hogy „azt javasoltam Putyin elnöknek, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet”, és minden jel arra mutat, hogy Putyin nem volt különösebben nyitott erre a javaslatra. Olyasmi, hogy amit az oroszok művelnek Bucsában, Mariupolban vagy Kramatorszkban, hát, legalábbis illetlenség, még csak célzás szintjén se merül fel Orbán posztjaiban.

Elég kontrasztosan látszik az üzenet a követőtábor felé: a háború más valaki gondja-baja, minket ne érdekeljen, egyszerűen kapcsoljunk más csatornára, és ne is vegyünk tudomást róla, így a legjobb mindenkinek.

Melyik a legfideszesebb város?

Még egy kicsit Orbán posztjaival foglalkozva (miért, kinek a posztjaival foglalkozzunk, ha sorra ő nyeri a Lájkbajnokság fordulóit?), úgy tűnik, véget ért a választási győzelmet megköszönő, eposzi méretű, 23 részes posztsorozata, amiben random városoknak köszönte meg a választási győzelmet. Mondjuk erős a gyanú, hogy ez csak egy kampányfotókat újrahasznosító konzervsorozat volt a stábtól, míg a főnök nyaral, de egyébként kétségtelen, hogy a dolog működött.

Na de vajon melyik városnak adott köszönetnyilvánításra jött a legtöbb lájk?

Azt gondolhatnánk, hogy ez a városok lélekszámát fogja tükrözni, mert elsősorban a helyi fideszesek köszönik viszont a köszönést – de nem, a logika megint félrevisz, a sorozatban felbukkanó legnagyobb városok, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár, mind az utolsó harmadban végeztek. A három legtöbb lájkot Esztergom (21 ezer), Öttömös (20 ezer), illetve Sárospatak és Makó (12-12 ezer) kapta, és ezt csak részben magyarázza az emlékezetes disznótor, illetve Lázár János. A legkevesebben pedig Nagykanizsa (5900), Dunaharaszti (5800), és Kecskemét (5500) köszönőposztjának örültek.

Nem mintha ennek bármi jelentősége lenne, de érdekes.

További random érdekességek a toplistáról

  • Orbán húsvéti posztorgiája mögött a legtöbb lájkot locsolkodós-húsvétozós posztokkal Dúró Dóra, Varga Judit, és Novák Katalin húzta be – lehet hogy ez alapvetően egy női műfaj? Tavaly még nem volt az.
  • Ahogy a múlt héten megjósoltuk, Lázár János megkapaszkodni látszik a toplistán, Rétvári Bence viszont ahogy jött, most ki is esett.
  • Új szereplő viszont a helyén Semjén Zsolt, aki sosem szerepelt még a top15-ben. Egy kétharmad, egy húsvét, és egy vatikáni vizit együttállása kellett hozzá, hogy ez sikerüljön, így a tippünk az, hogy – világbajnok képzavarral élve – a húsvéti toplistás szereplése pünkösdi királyság lesz.
  • Mandátumátvevős posztból Szijjártó Péteré volt a legnépszerűbb, még Orbánét is megelőzte.
  • Gyurcsány Ferenc az 58. helyen futott csak be, Dobrev Klára pedig egyet se posztolt a héten, vagyis igazából el sem indult a versenyen.
  • Érdekes megfigyelni, hogy az a fideszes különítmény, akiknek a kampány alatt nagyon jól futott a szekér (Zsigmond Barna, Aradszki András, Németh Zsolt, Bányai Gábor) most mennyire visszaesett. Mi történhetett? Nagyjából az, hogy Orbán leállt a kampányszlogenek posztolgatásával, amiknek a végtelenített ismételgetéséből ez csapat élt.
  • Márki-Zay Pétert a választási bukta után még egy ideig vitte a lendület, és mostanra látszik kifújni, az idei leggyengébb eredménye a 9. hely – igaz, ehhez az is kellett hogy a korábbi, heti 80-100 posztos tempójából erősen visszavegyen.

No money, no funny honey bunny

A kampány vége óta a szponzorált posztokra költött pénzek toplistája olyan, mint a klasszikus western-klisé, amikor a szellemváros tök üres főutcáját pásztázza a kamera, ördögszekereket fúj a szél, és a háttérben valami Morricone-utánérzés dallam megy szájharmonikán. Ezen a listán a top10 szereplő egy hónappal ezelőtt még bő 200 milliót költött egy héten összesen, most ennek nagyjából a 3%-át.

A rengeteg pénzt költő nagyágyúk a Megafontól az Ezalényegig nullázták a költéseiket, és ezzel egészen fura szereplők tudtak a toplistára felkerülni. Például három agráripari szereplő, vagy a 22. kerületi önkormányzat részvételi költségvetéses projektjénak szavazós oldala. Illetve a legérdekesebb, egy új versenyző, a Genesis Média, ami egy megyei oldalhálózatot futtat Szeretlek (megye neve) címvariációkkal, erősen kormánykritikus tartalommal, és aki arra gondol, hogy ez a népszerű Szeretlek Magyarország oldalhoz kapcsolódhat, az téved, úgy tűnik, semmi köze hozzá.

Hirdetésre költött pénz
1.Nemzeti Agrárgazdasági Kamara1 600 000
2.Genesis Médiacsoport1 300 000
3.Mediaworks800 000
4.Hirado.hu600 000
5.Nyugati Pályán400 000
6.Pesti TV300 000
7.Közösségre kapcsolva300 000
8.Alapjogokért Központ200 000
9.Agroinform.hu200 000
10.Győrffy Balázs100 000

A pártokra és politikusokra szűkített mezőny még viccesebb, abszolút aprópénz kategóriás hirdetési büdzsékkel is a toplistára lehet kerülni. Külön bizarr, hogy a listát két, a parlamentbe nem bejutott párt vezeti, aztán Karácsony Gergely jön, aki ugye lemondott a listás mandátumáról és marad főpolgármester, a negyedik helyen pedig Lávai István, a Fidesz egyik budapesti jelöltje, aki elbukta a választást a körzetében.

Hirdetésre költött pénz
1.Kétfarkú Kutya Párt700 000
2.Megoldás Mozgalom600 000
3.Karácsony Gergely200 000
4.Lévai István100 000
5.Lázár János100 000
6.Fidesz Budapest100 000
7.Kásler Miklós80 000
8.Rétvári Bence70 000
9.Jámbor András60 000
10.Kovács Ferenc60 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most az április 13. és 19. közti időszak költéseit mutatják.)

Piros tojás, sok lájkolás

Múlt héten váratlanul egy Dobrev-Gyurcsány fotó lett a hét legnépszerűbb posztja, de természetesen a húsvéti őrületben újra verhetetlen volt Orbán, és behúzta az ötből ötöt a legtöbb lájkot kapott bejegyzések toplistáján.

  1. Orbán locsolkodik – 57 ezer interakció
  2. Orbán sonkát főz – 47 ezer
  3. Orbán bejelenti, hogy a Vatikánba utazik Ferenc pápához – 44 ezer
  4. Orbán fotója a pápával – 37 ezer
  5. Orbán locsolkodik – 37 ezer

Vegyük észre, hogy mennyire népszerű a pápa Orbán rajongói között, annak ellenére, hogy a hardcore fideszesek szemében pár éve még egy migránssimogató kommunista demens gazember volt. A közös fotó topkommentjeinek tanúsága szerint ez mára elmúlt. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen kiszorította a Bayer Zsolt-i értelemben vett skatulyából Joe Biden.

Nem fáj? Csak ha nevetek!

Az egyes reakciótípusokból legtöbbet kapott posztok következnek, azzal a reménnyel, hogy egy kicsit árnyalják majd a húsvétos dömpinget.

  • A legtöbb megosztás: Hadházy posztja egy kisvárosi fideszes polgármesterről, akinek egy 30 milliós csalási ügy miatt le kellett mondania, de azonnal visszavették településfejlesztési koordinátor posztra
  • A legtöbb komment: Orbán áldott húsvétot kíván
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy és a településfejlesztési koordinátor
  • A legtöbb meglepett emoji: Baranyi Krisztina kiment a piacra Bécsben és alacsonyabb árakat talált, mint itthon
  • A legtöbb szomorú emoji: Mesterházy Attila gyászposztja Markó Ivánról
  • A legtöbb szívecske: Orbán locsolkodik
  • A legtöbb nevető emoji: Kocsis Máté gyurcsányozik

Igen, egy egészen kicsit árnyalták.

A legtöbb megosztás

Hadházy Ákos több utcahossznyi fölénye azt mutatja, hogy amennyire kiemelkedik Orbán személyi kultusza a mezőnyből (lásd a sima lájkok mennyiségét), úgy köröz le ő is mindenkit a megosztásra érdemes témák posztokkal. Amíg a politikusok nagy része a zölderdőbenjárással, sonkafőzéssel, szabadelocsolnival foglalkozott (és az ilyen posztoknál azért tényleg egészségtelen szintű rajongás kell, hogy bárki a saját oldalára is kitegye), Hadházy folytatta a válogatottan korrupciógyanús és felháborító esetek feltúrását. Az eredmény:

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos24 800
2.Orbán Viktor9 200
3.Szijjártó Péter5 400
4.Mesterházy Attila5 000
5.Ujhelyi István4 200
6.Karácsony Gergely3 500
7.Márki-Zay Péter2 800
8.Hidvéghi Balázs2 400
9.Kocsis Máté1 800
10.Z. Kárpát Dániel1 800

Vesztettem, de köszönöm, meg fogom szolgálni a bizalmat!

A virális, vagyis a szerzőjük átlagát látványosan túlteljesítő posztok heti toplistája elég változatos, de kiderül róla az is, hogy egyébként a héten vették át a parlamenti képviselők az új mandátumaikat. Ezt szinte kötelező volt megörökíteni egy szelfivel és kiposztolni.

  1. Hidvéghi Balázs Brüsszelt gyalázza, mert „megtámadta a magyar gyermekvédelmi törvényt” – 39,3x szorzó
  2. Simicskó István átveszi a parlamenti mandátumát, és mindenkinek megköszöni – 17,9x
  3. Mesterházy Attila gyászposztja Markó Ivánról – 14,4x
  4. Németh Zsolt is átveszi a mandátumát – 14,0x
  5. Kásler Miklós áldott húsvétot kíván két öltöny-nyakkendős unokával – 14,0x

A Fidesznek ugye 135 mandátuma lett, és kissé zavarbaejtő, hogy az ezzel büszkélkedő képviselők közül pont két olyan politikus posztja került fel a virális toplistára, akik egyébként egyéni jelöltként kikaptak a választáson.

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

Instagram

Az Insta világában olyan szinten nem történik semmi izgalmas – most éppen a toplista első öt helyezettje változatlan múlt héthez képest – hogy ezennel el is engedjük, hogy ezen bármit is elemezzünk. Amíg tart ez a nihil, a politikai gasztropornó világát vizsgáljuk ebben a szekcióban, mindenki nagy örömére. Szerencsére ezen a héten maga a műfaj Rocco Siffredije, Németh Szilárd szolgáltat ehhez alapanyagot, mondjuk pont Facebookon, és nem Instán, de hát azt már rég feladtuk, hogy az ilyen döntések hátterét megértsük:

Szóval sonkabrácsa és kolbászvonó, csak remélni tudjuk, hogy a klasszikus Please respect the meat disznótorosra hangolt feldolgozását játssza a rajta a művész úr. Ami viszont ennél is érdekesebb, az a háttérben a hűtő, amin felfedezhetünk két Orbán Viktor-fotót, egy Orbán Viktor-levelet, egy kinyomtatott Orbán Viktor-idézetet, nyolc Fidesz-hűtőmágnest, és ez csak az a felület, ami nincs takarásban. Erre ugyanazt tudjuk mondani, mint Németh Szilárd kajás posztjainak többségére: ízlések és pofonok, ő biztos így szereti, de azért egészségesnek nem neveznénk.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor97 000
2.Márki-Zay Péter17 800
3.Varga Judit14 200
4.Hadházy Ákos9 500
5.Szijjártó Péter5 900
6.Novák Katalin4 700
7.Karácsony Gergely4 500
8.Dúró Dóra4 200
9.Nagy István4 100
10.Szentkirályi Alexandra3 800

Freaks and geeks

A propagandaoldalak és propagandisták külön versenyében a pénzhajtás nélkül maradt Megafon-csapat továbbra is elég gyéren teljesít – ehhez persze kellett az is, hogy Bohár Dániel és Rákay Philip a héten egyáltalán ne posztoljon. Lehet hogy szabadságra mentek, vagy egyszerűen a választási győzelem után, amikor éppen nincs igazán szükség a szolgálataikra, nem erőltetik meg magukat. Deák Dániel ellenben továbbra is megbízhatóan hozza Karinthy Tanár úr kéremjéből a stréber diák figuráját.

Továbbra is hasít az orosz propaganda, illetve a Fidesz KDNP 2022 rajongói oldal, aminek a héten az a bravúr is sikerült párszor, hogy egy megosztott Orbán-fotóval több lájkot söpörjenek be, mint maga Orbán. Ha jobban belegondolunk, ez egy nagyon érdekes jelenség, hiszen ennek az oldalnak a követői (kb. 100 ezer ember) egészen biztosan Orbán oldalának a követői is egyben. Vagyis van egy sok tízezer fősre tehető réteg Magyarországon, akiknél a pavlovi reflex szintjére emelkedett az, hogy ha az interneten meglátják Orbán Viktort, megnyomják a lájk gombot.

Érdekes, hogy a kormányellenes oldalakon nem nagyon látszik a választás utáni apátia, sőt, a szokásos két szereplő mellett feltűnt egy harmadik is a listán, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért. Ami azért nem olyan értelemben propagandaoldal, mint mondjuk egy Vadhajtások, Nyugati fény, vagy egy random Megafon-harcos, de azért elég egyoldalú ahhoz a tartalmuk, hogy elférjenek itt.

Heti interakciók
1.Vadhajtások395 000
2.Gond-olkodó213 000
3.Fidesz KDNP 2022199 000
4.Deák Dániel / Megafon198 000
5.Orosz Hírek177 000
6.Nyugati Fény168 000
7.Elemi132 000
8.Pesti Srácok118 000
9.Egymillióan a magyar sajtószabadságért84 000
10.888.hu82 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!