Gulyás szerint a helyreállítási alaphoz való későbbi hozzájutás még szerencsés is lehet

2022. április 21. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hvg.hu arról kérdezett, a költségvetés módosításáról lehet-e tudni valamit. Gulyás szerint a módosítás már csak az infláció miatt is szükséges, de nincs konkrét döntés. Azt szeretnék, hogy a költségvetést a tavaszi ülésszakban fogadják el, bár ebben is van vita. A módosítás is attól függ, mikor fogadják el.

Az EU-s pénzek várható csúszása miatt változott-e az állami finanszírozási terv, kellett-e pályázatok halasztásáról dönteni, lesz-e kötvénykibocsátás – kérdezte a lap. Gulyás szerint a jóindulat az Európai Bizottsággal szemben nem szűnt meg, folyamatosak a tárgyalások, küldik a válaszokat a kérdésekre, és abban bíznak, a megállapodás belátható időn belül létrejöhet, ha nem így lesz, annak csak politikai okai lehetnek. Pályázatokat egyetlen esetben sem szeretnének visszahívni.

Gulyás szerint a helyreállítási alappal kapcsolatos csúszásból még jól is kijöhetünk, hiszen azok az országok, amelyek már megegyeztek, és vállalták a beruházásokat, azzal küzdenek, hogy az árak időközben nagyon megemelkedtek. Ha pedig nem építik meg a vállalt dolgokat, a pénzt is vissza kell fizetni. Ehhez képest Magyarország már az új árszínvonal mellett köti azt, így bár bizonyos elemek valószínűleg kikerülnek az eredeti tervekből, a végső megállapodás tartható lesz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!