Toroczkai László ugyanannyi pozíciót követel a Mi Hazánknak a parlamentben, mint amennyit az ellenzéki összefogás kap

2022. április 11. – 13:01

Toroczkai László ugyanannyi pozíciót követel a Mi Hazánknak a parlamentben, mint amennyit az ellenzéki összefogás kap
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a párt választási eredményváró rendezvényén 2022. április 3-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Toroczkai László szerint nem a pártok száma, hanem a politikai tömbök szerint kell elosztani a parlamenti tisztségeket. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: nem kilenc párt került a magyar Országgyűlésbe, hanem három lista, három politikai tömb, három politikai erő.

Szerinte a szervezetek döntése volt, hogy egyedül vagy szövetségben indulnak a választáson, és pártja ennek megfelelően „kér, illetve követel” bizottsági és parlamenti tisztségeket.

Azt szeretné, hogy a két ellenzéki tömörülés egyenlő arányban kapjon pozíciókat.

Azaz a DK–Jobbik–Momentum–LMP–MSZP–Párbeszéd-szövetség és a Mi Hazánk Mozgalom ugyanannyi pozíciót kapjon a következő Országgyűlésben.

Toroczkai László az MTI beszámolója szerint arról is beszélt, hogy pártja képviselői jelen lesznek az új Országgyűlés alakuló ülésén. Vannak ugyan olyan esetek a Mi Hazánk Mozgalom szerint, ahol vizsgálatra vagy újraszámlálásra van szükség, de „semmilyen rendszerszintű csalásról nem beszélhetünk” – tette hozzá a párt elnöke.

A Momentum frakciója „a Hadházy-modell sokszorosításával” bojkottálja az Országgyűlés alakuló ülését, az LMP-nél viszont a jelenlegi helyzetben nevetségesnek éreznék ezt. „Nem fogunk bojkottálni semmit, mert az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látjuk” – írta vasárnap Ungár Péter, az LMP képviselője. A DK-nál és a Jobbiknál is úgy vélik: az emberek arculcsapása lenne, ha megtagadnák a parlamenti képviseletüket, és nem ülnének be a parlamentbe.

Hadházy Ákos és a Momentum hétfőn levélben kezdeményeztek egyeztetéseket a szövetséges parlamenti pártok elnökeivel. Szeretnék elkerülni, hogy a mandátumok felvétele után „díszletellenzékként”, egy tisztességtelen választáson létrejött parlamentben legitimálják a Fidesz hatalmát – írta Hadházy, aki már a választás után is arról beszélt, hogy az ellenzéki képviselőknek nem szabadna bizottsági helyeket és pozíciókat vállalnia a következő Országgyűlésben, sőt, be se kellene járnia az ülésekre. Hogy mit gondolnak minderről a pártok, ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!