MSZP-társelnök: A DK és a Jobbik szoros együttműködése miatt a Jobbik-szavazók nem az ellenzékre szavaztak

2022. április 4. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

Először állt a nyilvánosság elé Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a választás óta, ő sem volt ott az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje mellett a színpadon, de a helyszínen sem, amikor kiderült, hogy a választást elbukták. Most egy Facebook-videóban olvasta fel a helyzet értékelését.

Tóth azt mondta, először értékelni akartak az elnökséggel, ami hétfő délután megtörtént, ahol arra jutottak, hogy döbbenetesen fájó érzés, hogy a demokratikus Magyarországért tett erőfeszítések ellenére nem sikerült megvalósítani azt, amit elterveztek. Tudták ugyan, hogy eleve lejt a pálya a Fidesznek, de bármennyit is dolgoztak, nem tudtak versenyezni a Fidesz korlátlan erőforrásaival.

„Az orosz–ukrán háború, a választás előtti osztogatás, valamint a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek a választók jelentős részének a korábbi álláspontját az utolsó másfél hónapban meghatározó módon befolyásolták”

– mondta az eredmény okairól Tóth, és hozzátette, hogy az egységes ellenzék annyi szavazattal kapott kevesebbet országosan a 2018-as ellenzéki szavazatokhoz képest, mint amennyi szavazatot a Jobbik kapott akkor.

„A DK és a Jobbik szorosabb együttműködésének hatására a Jobbik szavazói vélhetően a Mi hazánkra, a Fideszre és más pártokra szavaztak, vagy nem szavaztak”

– mondta. Aztán elsorolta, hogy az MSZP–Párbeszéd-szövetség által 24 körzetben indított közös jelöltek 8 választókerületben nyertek, a DK a 32 előválasztási győzelméből négy választókerületben szerzett országgyűlési képviselői mandátumot, az LMP 5-ből 1, a Momentum 15-ből 5, a Jobbik 29 előválasztásiból egyet sem tudott mandátumra váltani.

Videója végén hozzátette, az élet nem áll meg, rendezik soraikat, az MSZP–Párbeszéd szövetségét még jobban megerősítik, és megjegyezte, nem helyes, ha a mostani választáson együttműködő pártok és vezetői egymásra mutogatnak, vagy egy emberen akarják elverni a port.

Tóth nyilván ezzel arra utalt, hogy a Jobbik elnöke, Jakab Péter úgy értékelt, hogy Márki-Zay nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket, Gyurcsány pedig arról beszélt, Márki-Zay nem volt a legjobb kapitány.

Kilenc képviselővel, a Jobbikkal azonos méretű frakciót alakíthat a Magyar Szocialista Párt (MSZP) az új parlamentben. Még a szinte biztosra vett Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerület, a korábban stabilan hozott miskolci körzet sem jött össze az MSZP-nek, Varga László ezer szavazat különbséggel vereséget szenvedett. A szocialista párt létezik, 5 listás és 4 egyéni választókerületi képviselői helyet szereztek, újrázóik – néhol szoros küzdelemben – sikerrel hozták körzeteiket Pestszentlőrincen, biztosabban Szegeden, vagy épp a XIII. kerületben – írtuk friss cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!