Az MSZP még létezik: csúnya pofonokat kaptak, végül a Jobbikkal azonos méretű frakciót alapíthatnak

2022. április 4. – 15:40

Az MSZP még létezik: csúnya pofonokat kaptak, végül a Jobbikkal azonos méretű frakciót alapíthatnak
Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az Országházban – Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc képviselővel, a Jobbikkal azonos méretű frakciót alakíthat a Magyar Szocialista Párt (MSZP) az új parlamentben. Még a szinte biztosra vett Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerület, a korábban stabilan hozott miskolci körzet sem jött össze az MSZP-nek, Varga László ezer szavazat különbséggel vereséget szenvedett.

A szocialista párt létezik, 5 listás, és 4 egyéni választókerületi képviselői helyet szereztek, újrázóik – néhol szoros küzdelemben – sikerrel hozták körzeteiket Pestszentlőrincen, biztosabban Szegeden, vagy épp a XIII. kerületben.

Kunhalmi Ágnes társelnök választókerülete szoros volt, a Budapest 15-ös számú körzetben, azaz Pestszentlőrinc-Pestszentimre környékén kevesebb, mint egyszázalékos előnyben van a fideszes Lévai István Zoltánnal szemben a szavazatok 98,68%-os feldolgozottságánál.

Nagy kérdés, hogy a szintén az MSZP-frakciót választó Vajda Zoltánnak sikerül-e győzelmeskedni a Budapest 13-as egyéni választókerületben. A körzet végül olyan szorosan alakult, hogy még a választás másnapján sem lehetett tudni, ki viszi: több mint 98 százalékos feldolgozottságnál ugyan a fideszes Szatmáry Kristóf állt nyerésre, ám a különbség Vajda Zoltán és Szatmáry között mindössze pár tucat szavazat, miközben több száz külképviseleti voksot még nem számoltak meg.

Mindennek ellenére a jelenlegi feldolgozottsági adatok, és a választást megelőző ellenzéki megállapodás, illetve a közös lista jelenlegi sorrendje alapján az MSZP frakciója úgy néz majd ki:

  • Tóth Bertalan
  • Molnár Zsolt
  • Harangozó Tamás
  • Komjáthi Imre
  • Gurmai Zita
  • Hiszékeny Dezső
  • Kunhalmi Ágnes
  • Hiller István
  • Szabó Sándor

Volt néhány nagy vesztes, így Szekszárdon Harangozó Tamás, Komáromban Nemes Andrea, Székesfehérváron Márton Roland, Hatvanban Korózs Lajos, Ózdon Kiss Sándor, Nyíregyházán Aranyos Gábor, Tiszaújvárosban Jézsó Gábor.

Tóth Bertalan társelnök Márki-Zay Péter előválasztási győzelménél a színpadon jeleskedett, az Egységben Magyarországért közös eredményváróján már nem jelent meg, és nem is szólalt fel a miniszterelnök-jelölt eredményértkelő beszédét követően. Tóth egyébként cikkünk megjelenéséig még egy Facebook-posztban sem értékelte a választási eredményeket, kollégája, Kunhalmi Ágnes ennyit írt:

„továbbra is hiszek az összefogás erejében, abban, hogy csak így lehet bármilyen eredményt elérni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!