A hét, amikor végképp szétesett a szimuláció, amiben élünk

Legfontosabb

2022. április 2. – 14:30

A hét, amikor végképp szétesett a szimuláció, amiben élünk
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kivételesen szombaton jelentkezik a Telex Lájkbajnokság rovata a politikusok és csatolt részeik közösségi médiás aktivitásának elemzésével. Ennek az oka, hogy holnap választás, ami után, bármi is az eredmény, új korszak kezdődik a magyar politikában és közéletben. Most a választás előtti utolsó hétről adunk pillanatképet.

A szimulációs hipotézis egy aránylag újkeletű filozófiai teória, egy Nick Bostrom nevű svéd filozófus nyomán híresült el 2003-ban (más kérdés, hogy évekkel a Mátrix után előállni a film sztorijával egy oxfordi professzorként erősen hátizé-kategóriás húzás). Akárhogy is, a modern filozófia ráharapott a témára, és azóta is boncolgatják a létezés és a valóság létezésének és valóságosságának összefüggéseit. Néha celebek is bedobják, ha nagyon okosnak akarnak tűnni, és úgy általában, egy bármikor elsüthető, univerzális poén lett, hogy ha valami igazán szürreális dolog történik, akkor „most már biztos, hogy tényleg egy szimulációban élünk, és részegek a programozók”.

Az pedig nem igazán vitatható, hogy a szürreális dolgok a kampány utolsó hetében olyan mennyiségben zúdultak a nyakunkba, mintha egy Dali-kiállításon ért volna egy komolyabb földrengés. De mielőtt rátérnénk ennek a részleteire, jöjjön a szokásos toplistánk, ennyi lájkot gyűjtöttek be a vezető magyar politikusok a héten a Facebookon:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor1 140 000
2.Márki-Zay Péter486 000
3.Szijjártó Péter384 000
4.Dúró Dóra213 000
5.Aradszki András201 000
6.Jakab Péter180 000
7.Hadházy Ákos161 000
8.Varga Judit140 000
9.Gyurcsány Ferenc127 000
10.Bányai Gábor120 000
11.Zsigmond Barna98 000
12.Mesterházy Attila98 000
13.Kocsis Máté98 000
14.Szabó Tímea97 000
15.Karácsony Gergely86 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a március 25. és április 1. péntek reggel 9:11-tól péntek reggel 9:11-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Unknown error, press any key to continue

Szóval miért mondjuk azt, hogy hiba van a Mátrixban, összeomlott a szimuláció? Lássuk csak, mi történt a héten az úgynevezett „valóságunkban”:

Az ellenzék lepaktált Ukrajnával. Zelenszkij megtámadta Magyarországot, bele akar szólni a választásba. Chuck Norris a Mi hazánkra szavaz. Orbán elbizniszelte Kárpátalját Putyinnal. Egy párt a választási kampányában arra kér, hogy ne szavazzunk a jelöltjeire. Az ország egyik leggazdagabb emberének pártja egy olyan tévésorozat cuccaiba öltözteti az önkénteseit, ami markánsan baloldali, sőt, szocialista üzenetet közvetít. (És hát Dali-maszkok, másodszor kerül elő Dali pár bekezdésen belül, véletlen lenne?) Már 2006-ban is a baloldal gyújtotta fel a tévészékházat, és most is az ellenzékiek próbálták megsemmisíteni a rájuk leadott levélszavazatokat. Győzike belép a Fideszbe, de fake news, hogy belép a Fideszbe. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt felesége azzal kampányol, hogy igazából ugyanazt szeretné, mint a férje ellenfele. Az Anonymus baloldali bűnözők csoportja, de közben a baloldalról szivárogtat botrányos dolgokat. Minden háború mögött az USA áll, Putyin is miattuk támadta meg Ukrajnát, de nem is támadta meg, vannak ugyan akik agressziónak látják, de mi nem, hát csak háborúzgat egymással két ország, kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit.

És ha még mindig azt gondolja, hogy a valódi valóságban olvas egy valódi cikket, és nem egy fatális programhibáktól hemzsegő virtuális szimulációban, nézze meg ezt a videót:

Dőlnek a rekordok

De térjünk vissza a lájkbajnokság szokásos kerékvágásába. Orbán egymillió fölötti hete egészen a legutóbbi időkig elképzelhetetlennek tűnt – most viszont nem látszik megismételhetetlennek: ha nyeri a Fidesz a választást, már hétfő estére meglehet az új rekord csak az ünneplő és hálálkodó posztokkal. Sőt, ha az ellenzék nyer, Márki-Zay is megduplázhatja a mostani eredményét, és máris millió közelében jár. Természetesen az ő 486 ezre is egyéni rekord, a Lájkbajnokság 71 hetes örökranglistáján a valaha volt 11. legmagasabb heti eredmény (Orbán milliója természetesen az első). De a top15 összesített eredménye, 3,71 millió, szintén rekord. A 86 ezer lájk, ami a 15. helyhez kellett, ugyancsak az, és a 368 ezer, amivel a dobogóra fel lehetett férni, szintén.

További random érdekességek a toplistáról

  • Új szereplő a toplistán Bányai Gábor, aki a tartalmát leginkább nála magasabb ligában játszó fideszesekkel készült közös fotókból és Orbán-idézetekből állítja össze
  • Hasonló a kínálat Aradszki Andrásnál is, csak sokkal több Orbán-fotóval, és ez továbbra is tuti nyerőnek tűnik, a héten már 200 ezer lájk fölé jutott, ami igencsak figyelemre méltó
  • Mesterházy Attila 18 heti hiányzás után tért vissza az élvonalba, pont a kampányhajrára
  • Karácsony Gergely visszakapaszkodott a top15 utolsó helyére. Elég sokatmondó, hogy tavaly ilyenkor, nem a kampány csúcsán, hanem egy sima tavaszi héten a mostani lájkszámának több mint a dupláját tudta felmutatni
  • Varga Juditnak továbbra sem fut a szekér a megszokott sebességgel, miközben Szijjártó Péter óriási menetben van. Úgy tűnik, most stabilan az övé a második számú fideszes influenszer posztja
  • Novák Katalin három hétig 100-150 ezres számokkal tartotta a stabil középmezőnyt, de most kipottyant a listáról

For the love of money

Szűk 300 milliócskát tapsolt el a héten politikai Facebook-reklámra a 10 legnagyobb olyan hirdető, ami nem is politikus vagy párt – több mint a dupláját annak, akik ezt hivatalos kampányköltségként kénytelenek kezelni. A két legvastagabb pénztárca továbbra is a Megafoné és a Mediaworksé, és a Fidesz üzeneteit erősítik vele. Főleg utóbbinál lóg ki nagyon a lóláb: eddig csak elvétve hirdető megyei lapok kezdtek hirtelen heti 2 milliókat bedobni a Facebook perselyébe a kampány alatt, a nagyobb játékosok meg ennek akár a tízszeresét. Ezek elvileg piaci alapon működő lapok, és felettébb valószínűtlen, hogy a teljes szerkesztőségek fenntartási költségével felérő hirdetési összegek valaha megtérüljenek nekik olvasottság formájában.

Hirdetésre költött pénz
1.Megafon79 500 000
2.Mediaworks77 800 000
3.Ezalényeg38 700 000
4.Origo24 200 000
5.Erősítő19 600 000
6.Aktuális15 500 000
7.Ez Van10 300 000
8.Vélemény Klub 229 400 000
9.Elegünk Van7 700 000
10.Ripost7 000 000

A pártokra és politikusokra szűkített mezőnyben két érdekességet figyelhetünk meg. Az egyik a Fidelitas: a Fidesz ifjúsági szervezetének vezetője, Illés Boglárka például több pénzért kampányol Facebookon, mint Márki-Zayt kivéve bármelyik egyéni képviselőjelölt a 106 választókörzetben. A másik a Mi Hazánk váratlanul bőkezű költése, a központi oldaluk még úgy is a toplistára került, hogy a héten egyébként törölték az oldalukat.

Hirdetésre költött pénz
1.Fidesz26 500 000
2.Dúró Dóra21 700 000
3.Márki-Zay Péter20 700 000
4.Megoldás Mozgalom20 600 000
5.Egységben Magyarországért13 800 000
6.Orbán Viktor12 700 000
7.Fidelitas10 900 000
8.Illés Boglárka5 000 000
9.Magyarország kormánya4 600 000
10.Mi Hazánk2 300 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a március 23. és 29. közti időszak költéseit mutatják.)

Hallgass a szívedre, harcolj mindenki ellen, mert a béke a lényeg

A hét legnépszerűbb posztjainál természetesen tarol Orbán, akinek az oldalán ennyi családos és celebbel pózolós fotó (a hagyományosan legtutibb lájkszivattyúk) máskor egy hónap alatt se jön össze. Eközben még megy egyszerre a béke hirdetése, a stratégiai nyugalom, plusz a harcba szólítás minden létező élőlény, tárgy, és fogalom ellen, kivéve Putyint. Az eredmény egymillió lájk.

  • Orbán a feleségével, „Hallgass a szívedre” – 100 ezer interakció
  • Orbán Kis Grofóval szelfizik, egy „A nézése, meg a járása, előre menjünk, ne hátra!” kommenttel kimaxolva a mulatós műfajt – 85 ezer
  • Orbán a feleségével és az egyik unokájukkal – 50 ezer
  • Orbán a feleségével és KÉT unokával – 45 ezer
  • Orbán, „Április 3-án üzenjük meg: nem vagyunk jámbor lúzerek, akik megijednek a nemzetközi médiától vagy Brüsszeltől. Harcolni fogunk!” – 43 ezer

Volt egyébként még egy három- és egy négyunokás fotó is, de azokra fura módon nem indult be annyira a követőtábor, annak ellenére, hogy pár hónapja maga Orbán közölte velük, hogy „Minél több a gyermek, annál nagyobb a boldogság”.

Nem fáj? Csak ha nevetek!

Az egyes reakciótípusokból legtöbbet kapott posztok listája szépen árnyalja a nyomasztó Orbán-fölényt, ami első látásra lejön a toplistáról.

  • A legtöbb megosztás: Márki-Zay bejelenti, hogy „választási csalással bukott le a Fidesz”, meg kell semmisíteni az összes levélszavazatot, miután Erdélyben kitöltött és kidobott szavazólapokat találtak
  • A legtöbb komment: Orbán, „A baloldal lepaktált az ukránokkal. Ha nyernek, megindulnak a fegyverszállítmányok, elzárják a gázt, és tönkreteszik a gazdaságot.” (Tegyük hozzá, a top kommentek túlnyomó része erősen negatív és/vagy gúnyos.)
  • A legtöbb mérges emoji: Dúró Dóra bejelenti, hogy a Facebook törölte a Mi hazánk oldalát (A kárörvendő trollok között népszerű komment, hogy ha Putyin ukrajnai „nácitlanító speciális műveletével” nincs bajuk, akkor Zuckerbergével se kéne lennie.)
  • A legtöbb meglepett emoji: Hadházy, „Putyin azt mondja, azért akarja Ukrajnát elfoglalni, hogy az oroszok szomszédja ne legyen NATO tag. Ha sikerülne neki, mi lennénk a szomszédja. Mi a NATO tagja vagyunk.”
  • A legtöbb szomorú emoji: Hadházy a Margitszigeten, a Covid-járvány áldozatainak emléket állító 44 ezer kőnél jár
  • A legtöbb szívecske: Orbán a feleségével, „Hallgass a szívedre” kommentárral. Amiről jegyezzük meg újra, hogy ugye a régi fideszes himnuszból, a Roxette Listen to your heartjából való, a következő sor pedig úgy hangzik, „Before you tell him goodbye”, vagyis

„Hallgass a szívedre, mielőtt búcsút veszel tőle”

  • A legtöbb nevető emoji: Gyurcsány a széken álló Orbán-fotójával, azzal kommentárral, hogy „És akkor aszongya, hogy mini Feri”

A top10-ben egyébként még 7, egyáltalán nem viccesnek szánt Orbán-poszt van, egy Deutsch Tamás, és egy, szintén Orbán székén élcelődő Márki-Zay.

A legtöbb megosztás

A megosztás a legértékesebb reakció, ezt a rendszeres Lájkbajnokság olvasók jól tudják – nagyjából tízszeres elérést ad egy posztnak egy sima lájkhoz képest. Plusz olyan emberekhez juttatja el az adott politikus üzenetét, akik amúgy nem látnák, mert nem követik. Ez hagyományosan Hadházy Ákos terepe, de most a dühöngő kampányban Márki-Zay és Orbán is megelőzte a toplistán.

Heti megosztások
1.Márki-Zay Péter48 800
2.Orbán Viktor41 800
3.Hadházy Ákos32 400
4.Szijjártó Péter22 800
5.Dúró Dóra15 700
6.Gyurcsány Ferenc13 700
7.Mesterházy Attila13 100
8.Jakab Péter11 000
9.Szabó Tímea10 000
10.Dobrev Klára9 600

Nézzünk meg pár adatot a három dobogósnál!

Megosztások aránya az összes interakcióban:

  • MZP: 10,1%
  • Orbán: 3,7%
  • Hadházy: 20,1%

Egy posztra jutó átlagos megosztások száma:

  • MZP: 483
  • Orbán: 787
  • Hadházy: 1080

A három legtöbb megosztást kapott poszt témája:

  • MZP: „Választási csalással bukott le a Fidesz”, „Rémhírterjesztésért feljelentem Szijjártó Pétert”, „A forint összeomlott, az árak az egekben, a bért és a nyugdíjat felzabálja az infláció.”
  • Orbán: Kis Grófo, Kis Grófo, „Arra a kérdésre, hogy melyik oldalon áll Magyarország, az a válasz, hogy Magyarország Magyarország oldalán áll.”
  • Hadházy: „Orbán már 16 éve tűpontos elemzésben elmondta, hogyan fog majd kormányzás helyett folyamatosan kampányolni.”, Covid-áldozatok emlékkövei, „Az ellenzék ha akarná, se tehetné fizetőssé az egészségügyet, mert a Fidesz már azzá tette. Ingyenes ellátásra lehetetlen időben időpontot kapni, aki gyógyulni akar, magánrendelésre megy”

Igen, itt a kisgrofós szelfik eléggé kilógnak a mezőnyből, és arra utalnak, hogy Orbán követőtáborában kicsit más logika szerint megy a kattintás, mint általában

Mi lehet a töltöttkáposza-fesztiválnál a virálisabb?

A virális, vagyis a szerzőjük átlagát látványosan túlteljesítő posztok toplistája minden héten elég eklektikus képet mutat, és most egészen váratlan új bajnokot is köszönt:

  1. Molnár Csaba, „Orbán reggel a rádióban elismerte: élelmiszerhiány és megszorítások jönnek, ha a Fidesz győz.” – 28,1x szorzó
  2. Molnár Csaba, „42414000000000-forint az államadósság” – 25,8x
  3. Deutsch Tamás, „Április 3. – Csak a Fidesz! Ennyi.” – 22,8x (és a top10-ben van még három pontosan ugyanilyen másik posztja is!)
  4. Aradszki András a Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál főzőversenyének eredményhirdetéséről jelentkezik be, Simonpusztáról – 22,4x
  5. Mesterházy Attila, „Szögezzük le: senki nem akarja Magyarországot semmilyen háborúba belerángatni. Semmilyen formában. Állítson bármilyen aljas hazugságot is Orbán Viktor.” – 17,3x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

Molnár Csaba titka annyi, hogy a DK-s politikus az elmúlt 12 hónap nagyját heti 1-2 posztos átlaggal lazsálta végig, aztán nemrég hirtelen a sokszorosára emelte az aktivitását – mellékesen pedig közel 130 ezres követőtábora van, szóval minden adott volt, hogy a sokéves átlagából messze kilógó posztokat produkáljon.

Instagram

Instagramon továbbra sincs se különösebb élet, se számottevő változás a toplistán, valószínűleg aki itt politikai tartalmat fogyaszt, az totál megszokásból dobálja a lájkokat. Jegyezzük azért fel, hogy a listán feltűnt Gulyás Gergely és Kocsis Máté; váratlanul eltűnt az időtlen idők óta stabil szereplőnek számító Szentkirályi Alexandra; Novák Katalin pedig annak ellenére tartja a szokásos negyedik helyét, hogy Facebookon közben kiesett a toplistáról.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor202 400
2.Márki-Zay Péter47 200
3.Varga Judit16 200
4.Novák Katalin12 500
5.Dúró Dóra9 800
6.Hadházy Ákos9 100
7.Szijjártó Péter8 000
8.Nagy István7 600
9.Gulyás Gergely7 500
10.Kocsis Máté6 000

The night is dark and full of terrors

A propaganda mocsarának történéseiről inkább csak címszavakban, mert itt már tényleg olyan szinten megy a valóság meghajlítása, hogy félő, előbb-utóbb spontán fekete lyuk képződik, ami lenyeli az egész Naprendszert.

  • Stabilan az élen a Vadhajtások, és egészen szomorú képet fest az ilyen tartalmak fogyasztóiról, hogy még a propagandán belül is a legalacsonyabb színvonalú, és alig-alig leplezetten az orosz narratívát közvetítő oldal a legsikeresebb (legjobban futó posztjuk a hétről: „Kadirov ismét jókat mondott: miért hódol be szinte az egész világ a nevetséges Bidennek?”)
  • Érdekes módon továbbra is a top10-en kívüli világban ragadt a Számok, aminél már az előbbi „alig-alig leplezett” körülmény sem áll fenn, lehetne akár a moszkvai köztévé helyi stúdiója is. Putyint konkrétan ünneplik, zseninek nevezik a(z egyébként besült) rubeles trükk miatt, Zelenszkijt csak úgy emlegetik, „az a színész”, aki „tankokkal gyilkolja a saját népét”, és még most is látványosan kerülik a háború szó említését, és bőszen speciáliskatonaiműveleteznek helyette.
  • A két hete váratlanul az élre ugró Rákay Philip visszasüllyedt a megszokott helyére a középmezőnybe.
  • Az ellenzéki oldalról a szokásos propagandaoldalak mellett most két megmondóember is a listára került, ami merőben szokatlan. A mondanivaló a szokásos: Orbán csalásra készül, Orbán teljesen bekattant, Orbán Putyin, Orbán mehet vissza a balettbe ugrálni.
  • A rendszerint heti 100 ezer lájk magasságában mozgó Patrióta Európa oldal 30 ezerre zuhant.
  • 4850 nevetős reakciót kapott Jeszenszky Zsolt képe, amin az ő feje van az ukrán elnök testére fotosopolva, és azt mondja, beszélt Márki-Zay Péterrel, és hétfőre beveszik Moszkvát. Itt tart a minőségi politikai humor 2022 áprilisában, egy nappal a választás előtt.
Heti interakciók
1.Vadhajtások294 000
2.Deák Dániel / Megafon264 000
3.Nyugati Fény243 000
4.Gond-olkodó204 000
5.Bohár Dániel / Megafon192 000
6.Rákay Philip / Megafon177 000
7.Juszt László147 000
8.Elemi143 000
9.888.hu103 000
10.Juhász Zoli96 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!