Kilenc hét után megszakadt Jakab Péter nagy sorozata

2021. április 4. – 18:38

Kilenc hét után megszakadt Jakab Péter nagy sorozata
Kép: Karácsony Gergely / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy már lassan ötödik hónapja minden hétvégén, Húsvét vasárnapján is jelentkezik a lájkbajnokság a Telexen, hogy politikusaink közösségi médiás aktivitását és népszerűségét elemezze. Ezzel a lendülettel jegyezzük is fel, hogy a jövő heti fordulóban alighanem ki fog törni a lájkarmageddon, annyi hímestojásos, sonkás, nyuszis, locsolkodós poszttal leszünk ellátva. De mielőtt még beüt a karanténhúsvét, lássuk, mi történt a magunk mögött hagyott héten!

Január vége óta, kilenc héten át zsinórban nyerte meg a lájkbajnokságot Jakab Péter, és az igazat megvallva, már kezdett egy kicsit unalmas is lenni ez a nagy hegemónia. Annyira, hogy a politikai spektrum több oldaláról is elkezdtek az utóbbi hetekben olyan pletykák keringeni, hogy Jakab bangladesi bérlájkolók és robotok ezreivel fújja fel a számait, hogy népszerűbbnek tűnjön, mint amilyen valójában, és így fusson be a miniszterelnök-jelölti előválasztáson (talán mondanunk se kell, ez a teória felettébb valószínűtlen).

Akárhogy is, a nagy sorozat most megszakadt, és kicsit fentebb a kép el is árulja, ki a trónfosztó: Karácsony Gergely, aki egyébként egyszer már nyert, még szilveszter hetében. Óriási meccs volt, a hét első napjaiban a főpolgármester belehúzott, és kb. 20 ezer lájkos előnyre tett szert, amit aztán Jakab lassan, de biztosan, lépésről lépésre hozott be, és csütörtökön késő délután, 180 ezer lájk magasságában utol is érte Karácsonyt. Onnantól aztán már nem jött új poszt egyikőjüktől sem (pedig bárki dob be egy új bejegyzést gyakorlatilag bármiről, azzal tuti lett volna a győzelem), csak a régieken ketyegtek még az interakciók péntek délig, amikor Karácsony minimális fölényét mutatta a célfotó.

Lássuk, hogy alakult most a sorrend, ki hány lájkot gyűjtött be a héten a politikusaink közül a Facebookon:

interakciókhirdetési pénz
1.Karácsony Gergely190 0000
2.Jakab Péter189 0000
3.Szabó Tímea152 000219 000
4.Orbán Viktor130 0000
5.Gyurcsány Ferenc111 0000
6.Hadházy Ákos105 0000
7.Szijjártó Péter99 0000
8.Z. Kárpát Dániel94 0000
9.Varga Judit76 0000
10.Dobrev Klára68 0000
11.Ujhelyi István62 00020 000
12.Szél Bernadett56 0000
13.Fekete-Győr András55 000375 000
14.Vadai Ágnes52 0000
15.Kocsis Máté46 000364 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a március 26. és április 2. péntek déltől péntek délig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A facebookos politikai hirdetésekre költött összegek a közösségi oldal Ad Library platformjáról valók, itt kis késésben vannak az adatok, a március 26. és április 1. közti időszak költéseit mutatják. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. Mivel nyert Karácsony, illetve miért vesztett Jakab? Nos, előbbi láthatóan megtalálta a közösségimédia-menedzserek aranyszabályát: ha egy téma forró, ütni kell, míg van benne szusz. A forró téma a héten a Szabolcs utcai kórház ügye volt, aminek a főpolgármester nem kevesebb, mint hét posztot szentelt – nagyjából ennek köszönheti, hogy az elmúlt hetek átlagához képest majdnem a duplájára emelte a heti interakciói számát.

Eközben Jakab mélyen a mostanában szokásos átlaga alatt hozott, február közepe óta először zárta a hetet 200 ezer lájk alatt. Az okot nem nehéz megtalálni: a héten nem volt se gyerekes, se kajás, se panellakásos poszt, ami megnyomta volna a turbógombot a lájkgenerátoron.

Mindebből viszont az látszik, hogy Jakab minden extra erőfeszítés nélkül, csak a politikai üzenete sulykolásával hozta ki majdnem döntetlenre a meccset az erőn felül teljesítő Karácsonnyal. Vagyis nem lennénk meglepve, ha Jakab a jövő héten könnyedén visszaszerezné a trónt (aztán persze a húsvéti szezon ennek simán keresztbe tehet).

2. Szabó Tímea most először ért el a dobogóig, ő most nagy formában van, azok után, hogy februárban pár hétre ki is esett a top15-ből, és azóta is csak a 7.-8. hely magasságában lavírozott. Hogy mi lehet a titka? Nagyjából az, hogy egész pályás letámadást játszik, vagyis felháborodásra építő kórházas és orbánozós posztok mellett sűrűn szelfizik, gyerekkel pózol, viccelődik (most éppen az üzbég-magyar krumplikutató központról húzott le egy csomó lájkot), de az utóbbi időben a Stummer-féle standup műfajába is beszáll, csattanós egysorosokkal „Lesz magyar feltámadás – mondta ma reggel Orbán Viktor. Lesz hát. 2022 áprilisában.” – ez bármikor jó 8-10 ezer lájkra.

Ha már előkerült Stummer János neve: ő váratlanul eltűnt a toplistáról, miután már stabilan megkapaszkodott a középmezőny elején, és múlt héten a 100 ezer lájkos határt is átlépte. A héten viszont szinte teljesen inaktív volt, összesen kettőt posztolt, amivel 9 ezer lájkig és a 39. helyig jutott csak.

3. Érdekes pályát fut még be a lista két majdnem állandó fideszes tagja, Varga Judit és Kocsis Máté (a két abszolút állandó Orbán és Szijjártó). Varga tavaly november-decemberben még állandó dobogós volt, kétszer nyert is, aztán március eleje óta a lista végén kullog, sőt, volt, hogy ki is esett a top15-ből. Most azonban újra felpörögni látszik, visszatért a középmezőnybe, és egyre többet is posztol. A tavalyi gyerekes-családos-cukiskodós lájkcunami azonban már a múlté (és azzal valószínűleg a dobogó esélye is), ehelyett most kényszeres szelfizésben és a „genderideológiának” címzett, nem túl cizellált beszólásokban utazik.

Kocsisnál épp ellenkező a folyamat, ő a középmezőnyből márciusra küzdötte fel magát a heti 100 ezer lájk, és azzal a dobogó közelébe, de már két hete zuhanórepülésben van, most éppen befért a 15. helyre. Pedig igazából ugyanazt csinálja, amit szokott: gyurcsányozik (illetve egy ideje oltásellenesbaloldalazik is). Ez elvileg tuti sikerrecept a hardcore fideszesek körében, a gyengébb helyezések mögött valószínűleg csak annyi van, hogy aránylag keveset posztol mostanában.

4. A fizetett posztokba tolt pénzek első látásra nem mutatnak semmi különösebben izgalmasat a listán, Fekete-Győr, Szabó Tímea és Kocsis Máté hirdet sokat, de azért nem rengeteget. Az igazi érdekességet a listán túl találjuk, konkrétan azt, hogy a Fidesz, miközben teljes hangerőn gyalázza a Facebookot, csendben azért megnyitotta a pénzcsapot is a közösségi oldal felé. A héten:

  • 1,5 millióval tolták meg a Fidesz két posztját (egy oltásellenesbaloldazás, és egy brüsszelezés)
  • 5 millióért hirdeti a kormány, hogy mennyire jól áll a magyar oltási program, és mennyire rosszul az EU-s

De a legbizarrabb rész csak most jön, mert elkezdte betolni a zsetonokat az asztalra a deklaráltan nem közpénzből, hanem rejtőzködő konzervatív mecénások finanszírozásából működő Megafon központ:

  • 1 millió jutott Rákay Philip (egykori zenetévés műsorvezető, később közmédia-vezér, Kossuth téri népszámláló-specialista, mostanában „patrióta influenszer”) videójának népszerűsítésére, ami egyébként Karácsony Gergely gyalázásáról szól
  • És 1,7 millió az „A kopasz oszt” nevű oldal szponzorálására, ahol egy agent 47 cosplaybe ötözött mérges fiatalember ismételgeti szuggesztív tekintettel a kormány aktuális üzeneteit, elég gyér, alig 10 ezres közönségnek. Most éppen Jakab Péter ekézése volt műsoron.

Kocsis Máté hirdetési pénzét is hozzácsapva azt látjuk, hogy összesen

közel tízmillió forintot tapsolt el a kormányoldal a héten facebookos hirdetésekre

5. Lássuk a hagyományosan értékesebbnek tekintett interakciókból ki mennyit kaszált a héten. Talán már nem is kell leírni, de azért gyorsan vegyük át: a megosztás azért jó, mert aktívan segít terjeszteni az adott politikus üzenetét; a komment pedig azt tükrözi, hogy elég erős reakciót váltott ki valakiből az adott poszt, hogy hozzászóljon.

megosztáskomment
1.Karácsony Gergely37 0001.Orbán Viktor20 000
2.Szabó Tímea27 0002.Jakab Péter15 000
3.Z. Kárpát Dániel24 0003.Szabó Tímea13 000
4.Jakab Péter23 0004.Karácsony Gergely11 000
5.Hadházy Ákos22 0005.Szijjártó Péter10 000
6.Vadai Ágnes16 0006.Fekete-Győr András9 000
7.Ujhelyi István13 0007.Hadházy Ákos9 000
8.Gyurcsány Ferenc13 0008.Gyurcsány Ferenc8 000
9.Cseh Katalin13 0009.Varga Judit7 000
10.Dobrev Klára11 00010.Kocsis Máté7 000

A megosztások toplistáján hagyományosan Hadházy és Jakab szokta egymásnak adogatni az első helyet, de most a Karácsony-Szabó duó beelőzött, jó eséllyel a hajléktalankórház-tematikával. A fideszesek szokásosan gyengén szerepelnek itt, a 17. helyen jött csak be a legjobb kormánypárti versenyző (nem meglepő módon Orbán Viktor). A kommenteknél kicsit kiegyenlítődik a verseny, ahogy szokott. A miniszterelnök posztjai alatt továbbra is nagyon szeretnek beszélgetni az emberek. Még egy kósza gondolat a témához: heti 10-20 ezer komment mellett azért elég kemény meló lehet a moderálás. Ezt már csak azért is meg tudjuk erősíteni, mert az elmúlt héten a Telex facebookos oldalára speciel 134 ezer komment érkezett.

6. Következzenek a hét legnagyobbat futó posztjai!

  • Jakab Péter parlamenti felszólalása, „Ne röhögjön, államtitkár úr, ne röhögjön! Az ön zsebében van pénz, mert milliós jutalmakat kap, de a nép zsebében mi van?” – 32 ezer interakció
  • Karácsony a Szabolcs utcai kórházról – 30 ezer
  • Karácsony még egyszer a Szabolcs utcai kórházról – 24 ezer
  • Karácsony a Szabolcs utcai kórházról és Habony Árpádról – 23 ezer
  • Dobrev Klára a covidból felgyógyulva újra találkozik a fiával – 21 ezer

Igen, határozottan úgy tűnik, hogy a hajléktalankórház ügyére rezonált legjobban a Facebook népe a héten. De nézzük tovább az egyes reakciótípusokra lebontva a legjobb posztokat:

  • A legtöbb megosztás: Karácsony és a hajléktalankórház
  • A legtöbb komment: Jakab lehazugozza Orbánt
  • A legtöbb mérges emoji: Karácsony a hajléktalankórházról és Habonyról
  • A legtöbb meglepett emoji: Szabó Tímea az üzbég-magyar krumplikutató központon élcelődik
  • A legtöbb nevető emoji: szintén Szabó Tímea, és a krumplikutatás
  • A legtöbb szomorú emoji: Szabó Tímea a 20. ezredik hazai koronavírusos halottat gyászolja
  • A legtöbb szívecskés emoji: Dobrev Klára a kisfiával

Ebből a listából azért elég jól lejön, hogyan jutott fel Szabó Tímea a dobogóra a heti versenyben.

7. Facebookos videókban továbbra is Orbán uralja a mezőnyt, 1,3 millió megtekintést hozott össze. Mögötte Jakab Péter 500 ezerrel, Gyurcsány, Fekete-Győr, Szijjártó, és Menczer Tamás (!) 200 ezer körül. Utóbbi egyébként az összesített toplistáról is csak a hajrában maradt le, de mostanában olyan elánnal tolja az „oltásellenes baloldal” mantrát, hogy jövő héten akár oda is érhet a top15-be. A hét legnézettebb videói:

  • Jakab „Hol van a pénz?” parlamenti felszólalása – 225 ezer indítás (megosztásokkal együtt 490 ezer)
  • Orbán a pedagógusok oltásáról – 167 ezer indítás (megosztásokkal együtt 280 ezer)
  • Orbán elhíresült „kanyarban előzünk” üzenete Üzbegisztánból – 178 ezer indítás (megosztásokkal együtt 260 ezer)
  • Fekete-Győr Andrást hazugságvizsgálóra kötik – 120 ezer indítás (megosztásokkal együtt 160 ezer)
  • Gyurcsány elmagyarázza, miért halnak meg nálunk tízszer annyian a járványban, mint nyugaton – 135 ezer indítás (megosztásokkal együtt 140 ezer)

8. A héten mindössze két politikusnak sikerült legalább ezerrel növelnie a követőtáborát, az egyik Jakab Péter, akinél már jó ideje látványos tempóban gyűlnek az új követők (lásd a cikk elején említett pletykát!), a másik pedig egészen fura módon Kásler Miklós, aki a most 26 ezres táborához stabilan hoz be heti plusz 800-1000 embert, méghozzá úgy, hogy egyébként se nem túl aktív (heti 7-8 poszt), se nem túl népszerű (heti 5-6 ezer lájk). Annál is nehezebben érthető a jelenség, mert a héten a fizetett posztokra 2-300 ezreket költő Szabó Tímea, Fekete-Győr András és Kocsis Máté is csak 150, 500, illetve 350 új követőt húzott be, pedig a szponzorált posztokra általában azért szoktak gyűlni a követők. (Kásler aránylag keveset, 60 ezer forintot költött a héten hirdetésre.)

9. Instagramon nem változott sokat a helyzet, Orbán továbbra is toronymagasan vezet, és úgy általában a fideszesek uralkodnak, mindössze három ellenzéki politikus jutott a top10-be. Mindenképpen ki kell emelnünk Németh Szilárd megjelenését a listán, aki ha csak pár poszttal is, de elkezdte a legendás kajakontentjével meghódítani az Insta népét, nagy jövőt jósolunk neki a kajapornó fellegvárában.

heti interakciók
1.Orbán Viktor36 300
2.Varga Judit11 400
3.Novák Katalin10 300
4.Szentkirályi Alexandra6 200
5.Jakab Péter5 800
6.Gyurcsány Ferenc4 700
7.Lázár János2 700
8.Fekete-Győr András2 600
9.Szijjártó Péter2 600
10.Németh Szilárd2 300

A kérdés továbbra is áll, hogy vajon miért ekkora Instagramon a fideszes fölény. Egy lehetséges válasz, hogy meghálálta magát a hirdetésekbe ölt rengeteg pénz (egy időben Facebookot lehetett rekeszteni a „kövesd a Fideszt Instagramon is” reklámokkal). Viszont a heti lájkmennyiségek itt elég alacsonyak, szóval még simán be lehet törni az instás politikus-sztárok közé, sőt, aki igazán gyorsan ébred, még a '22-es választás előtt elkezdi TikTokon is terjeszteni a propagandát.

10. És ezzel a végszóval rá is kanyarodhatunk a szürkezónás propagandaoldalak világára. A mezőnyből itt már jó ideje két fideszes (Fidesz-KDNP 2021 és Számok), és két kormányellenes (Gond-olkodó és Nyugati fény) oldal emelkedik ki, ők 70 és 130 ezer közötti interakciót hoztak be a héten, míg a többiek nem kerültek 25 ezer fölé. A legnépszerűbb posztok között nyomasztóan sok a kormányt támogató (18:2 az arány a top20-ban), a legtöbb lájkot, 12 ezret, a héten egy teljesen random Orbán-fotó kapta azzal a kísérő szöveggel, hogy „Sok erőt, egészséget Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének, hogy még sok-sok évig vezesse Magyarországot! <3”.

A propaganda-univerzum legmeghökkentőbb fejleménye azonban az volt, hogy olyan beef tört ki a két vezető fideszes oldal között, hogy abból egy rendes hiphop-banda simán platinalemezt csinálna Straight Outta Kormányzati Tájékoztatási Központ Tartalom-előkészítő Főosztályának Sajtószervezési Osztálya, Kormányzati Kommunikáció Koordinációjáért Felelős Alosztály címmel. Konkrétan az történt, hogy a Számok kifakadt azon – már nem először! – hogy a Fidesz-KDNP 2021 oldal nem dicséri eléggé a kormányt, az ellenzéket alig ekézi, silány minőségűek a posztjaik, és valószínűleg jobbikos trollok aknamunkája az egész. Egészen szürreális, egyszerre szórakoztató és ijesztő, akinek van mersze hozzá, ugorjon fejest a nyúl üregébe itt.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!