Szijjártó szerint egyeztetések folytak Ukrajna és a magyar ellenzék között, Ukrajna ukránellenes pánikkeltést emleget

2022. március 30. – 13:03

frissítve

Szijjártó szerint egyeztetések folytak Ukrajna és a magyar ellenzék között, Ukrajna ukránellenes pánikkeltést emleget
Szijjártó Péter Szergej Lavrovtól megkapja a Barátság érdemrendet 2021 december 30-án – Fotó: KKM

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre hevesebb üzengetéssé és nyilatkozatháborúba torkollik az „egyeztetett-e Zelenszkijékkel a magyar ellenzék” téma, amelyet már kedden elindított a kormánymédia. Akkor Márki-Zay Péter egy Twitter-posztjára mondták azt, hogy abból látszik, hogy egyeztettek a felek.

Szerda reggel a Magyar Nemzet közölt egy cikket, mely szerint a lap nemzetbiztonsági forrásokból úgy értesült, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábja felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ezután Szijjártó Péter külügyminiszter a szerdai kormányülés után azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter néhány napja felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot, „hogy a magyarországi választás befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”.

„A sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak. Ezzel a magyar baloldal csúnyán lebukott. Lebuktak, hogy van egyeztetés, mégpedig folyamatos egyeztetés a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között.

A magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját” – mondta Szijjártó, azt azonban nem részletezte, hogy pontosan melyik lapra utal ezzel.

Minderre az ukrán nagykövetség úgy reagált, „Ukrajna eddig sem avatkozott és ezután sem fog beleavatkozni Magyarország belügyeibe” – írta a nagykövetség, vette észre a 444.hu. Az Ukrajna magyarországi nagykövetségének Facebook oldalán olvasható bejegyzésben az áll, hogy „mi nem követjük ezt a provokációt”. A teljes bejegyzés itt olvasható:

Ezután szerdán kora délután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is megszólalt az ügyben, a nagykövetség Facebook-oldalán ezt írta:

Sajnálatos, hogy a választások előtti rövid távú haszon érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságok kitalálására, ezzel tönkretéve a kettőnk között hosszú távon létrejött kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való kapcsolat, akkor célszerű lenne ezt nyíltan közölni.

Márki-Zay stábja érdemben nem nyilatkozott szerdán. Zaránd Péter, az Egységben Magyarországért kampányfőnöke erről szóló kérdésünkre megismételte azt, amit kedden mondott a Telexnek Szijjártó egy aznapi, hasonló állítására, hogy szerinte Szijjártó Péter külügyminiszter részéről nagyon olcsó kampányhúzás, egy egyszerű csúsztatás az egész azért, elterelje a figyelmet a Direkt36 kedden megjelent tényfeltáró cikkéről, illetve az Orbán-kormány és saját személyes felelősségéről a magyarországi nemzetbiztonsági kockázatokat egyértelművé tévő orosz befolyásról.

Zaránd Péter szerint „Márki-Zay Péter Twitter-posztja, ahogyan semmilyen háttértárgyalása sem jelent biztonsági kockázatot a magyar emberek számára”, ellenben az egyértelmű, hogy Szijjártó Péter más érdekeket helyezett a hazaiak elé akkor, amikor vagy simán csak hagyta, vagy nem tett érdemi lépéseket a magyar külügy kötelékébe tartozók megóvása érdekében sem.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!