Szijjártó: Folyamatos az egyeztetés a baloldal és az ukrán kormány képviselői között, akik befolyásolni akarják a magyar választást

2022. március 30. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter a szerdai kormányülés után a Facebook-oldalán tett bejelentést. Azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter néhány napja felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot, „hogy a magyarországi választás befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”.

„A sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak. Ezzel a magyar baloldal csúnyán lebukott. Lebuktak, hogy van egyeztetés, mégpedig folyamatos egyeztetés a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között.

A magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját” – mondta Szijjártó, azt azonban nem részletezte, hogy pontosan melyik lapra utal ezzel.

Mindenesetre a Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írta szerdán reggel, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábja felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Zaránd Péter, az Egységben Magyarországért kampányfőnöke erről szóló kérdésünkre megismételte azt, amit kedden mondott a Telexnek Szijjártó egy aznapi, hasonló állítására, hogy szerinte Szijjártó Péter külügyminiszter részéről nagyon olcsó kampányhúzás, egy egyszerű csúsztatás az egész azért, hogy elterelje a figyelmet a Direkt36 kedden megjelent tényfeltáró cikkéről, illetve az Orbán-kormány és saját személyes felelősségéről a magyarországi nemzetbiztonsági kockázatokat egyértelművé tévő orosz befolyásról.

Zaránd Péter szerint „Márki-Zay Péter Twitter-posztja, ahogyan semmilyen háttértárgyalása sem jelent biztonsági kockázatot a magyar emberek számára”, ellenben az egyértelmű, hogy Szijjártó Péter más érdekeket helyezett a hazaiak elé akkor, amikor vagy simán csak hagyta, vagy nem tett érdemi lépéseket a magyar külügy kötelékébe tartozók megóvása érdekében sem.

Szijjártó Péter külügyminiszter keddi Facebook-bejelentkezésében arról beszélt, hogy ha a baloldal nyerne a választásokon, azonnal megkezdené a fegyverszállításokat Ukrajnába. „Márki-Zay Péter Twitter-üzenetéből, amelyet Ukrajna elnökének küldött, világosan látszik” – mondta Facebook-posztjában a külgazdasági és külügyminiszter.

Miután nem találtuk meg Márki-Zay Péter Twitter-oldalán azt az üzenetet, amire Szijjártó Péter hivatkozik, kerestük a külügyminisztert is, hogy megtudjuk, melyik tweetre gondolt, de kérdéseinkre még mindig nem kaptunk választ.

Volodimir Zelenszkij csütörtök este az Európai Tanácshoz beszélt videón, ahol többek között megköszönte az európai országok által nyújtott támogatást is. A felsorolásban viszont Magyarországnak különösen sok időt szentelt, és nem a köszönet miatt. A beszéd Orbán Viktornak címzett részletét itt tudja visszanézni magyar felirattal:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!