Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a 22 éves magyar iszlamistára

2022. március 29. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést indítványozott az ügyészség terrorcselekmény előkészületével vádolt magyar iszlamista ügyében – derül ki a vádhatóság közleményéből.

A Terrorelhárítási Központ munkatársai 2021 júniusában fogták el Kecskemét kertvárosi részén az akkor 21 éves V. Kendét terrorcselekmény előkészülete miatt. Hamar kihallgatták gyanúsítottként is, ugyanis a megalapozott gyanú szerint

a 21 éves férfi Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén.

2021-ben hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek, amelynek támogatója is lett. A vádlott merénylet végrehajtását tervezte, ehhez célpontokat, és az elkövetés módját kereste.

Korábban a Fővárosi Törvényszék a férfit 3 év 8 hónap letöltendő börtönre ítélte, emellett 4 évre a közügyektől is eltiltották, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét pedig kizárták. Ezen ítélet ellen az ügyész fellebbezett: hosszabb szabadságvesztésért és börtön helyett fegyház végrehajtási fokozat alkalmazásáért. A vádlott védője tényállás téves megállapítása miatt nyújtott be fellebbezést.

Most a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészségi fellebbezést fenntartotta, a védőét pedig elutasította.

A 22 éves magyar iszlamista esetével korábban már bővebben is foglalkoztunk. A V. Kende a vád szerint egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, és hűségesküt tett neki, az Iszlám Állam zászlaját a szobájában, az angol nyelvű esküszöveget és az Iszlám Államhoz köthető rajzokat pedig a telefonján tárolta. Olyan internetes oldalak beszélgetéseiben vett részt, amelyek az Iszlám Államhoz köthetők. A csetszobákban a vádlott többször említette, hogy stadionban kéne robbantani, ennek kapcsán utalt például a tavaly Magyarországon megrendezett foci-EB-re is.

A vádlott a büntetőeljárás másodfokú befejezését letartóztatásban várja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!