Itt a kormányhatározat, hogy kapják meg a literenként 20 forintos támogatást a kis benzinkutak

2022. március 23. – 21:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, György László már március elején arról beszélt, hogy a vidéki kis benzinkutak számíthatnak a kormány támogatására a biztonságos ellátás megteremtéséért. A Magyar Közlönyben most jelent meg, hogy a kis kutak literenként hogyan számíthatnak 20 forintos támogatásra három hónapon át, vagyis márciusban, áprilisban és májusban. A támogatás alapját nem az idei, hanem a tavaly tavaszi havi üzemanyagforgalom 80 százaléka képezi.

Ahogy látható, a támogatást előlegként fizetik ki a benyújtott kérelem után, és az ITM közleménye szerint már a jövő héten megkezdődik a pénz kifizetése.

A kormány március 10-én jelentette be legutóbbi határozatait a benzinárstop ügyében, miután előző nap roham alakult ki a kutakon. Csökkentették a benzin jövedéki adóját, a 7,5 tonna feletti gépjárművek csak kijelölt üzemanyagkutakon (nagynyomású, 80 liter/perc feletti átfolyási sebességű kútfejen) tankolhatnak.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónapra hosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!