Tárgyalás nélkül ítélte el Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédjeként a bíróság, egymilliót kell fizetnie

2022. március 22. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetővégzéssel hozott elmarasztaló ítéletet a Veszprémi Járásbíróság az „Ördög ügyvédje” ellen: az ügyészség keddi közleményében azt írja, hogy az ügy mindkét vádlottjával szemben tárgyalás nélkül született ítélet, mindketten pénzbüntetést kaptak. A DK szombathelyi jelöltje a hvg.hu-nak azt mondta: tőlük értesült a bíróság döntéséről.

Czeglédy Csaba – Forrás: a politikus közösségi oldala
Czeglédy Csaba – Forrás: a politikus közösségi oldala

A Fővárosi Főügyészség 2021. október negyedikén emelt vádat Czeglédy Csaba DK-s politikus és egy társa ellen, a vádiratban pedig az állt, hogy az „Ördög ügyvédje” maga Czeglédy Csaba. Czeglédy tagadta a vádat. Az ügyet a Pesti Központi Kerületi bíróság kezdte el tárgyalni, akkor a bíróság kimondta, hogy az ügy „nem egyszerű megítélésű”. Az „Ördög ügyvédjének” tárgyalását illetékesség hiányában később Szombathelyre helyezték át, ahonnan később összeférhetetlenség miatt Veszprémbe került az ügy.

A keddi közlemény szerint a Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, így azt tárgyalás mellőzésével bírálták el. A közleményben az áll, hogy a bíróság a bizonyítékok alapján a váddal egyezően megállapította, hogy Czeglédy Csaba vádlott és bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa elkövette a kilenc rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét.

A bíróság Czeglédyre – halmazati büntetésül – összesen egymillió forintos, társára pedig ötszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki, egyúttal rendelkeztek arról is, hogy ha a vádlottak ezt nem fizetik be, akkor a „büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell változtatni”. A büntetővégzés ellen fellebbezni nem lehet, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

A hvg.hu röviddel a közlemény megjelenése után elérte Czeglédy Csabát, aki kérdésükre elárulta: a bíróság ítéletétől tőlünk értesült. Czeglédy azt mondta, szerinte a háttérben súlyos jogsértés lehet, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi a következő lépésük az ügyben.

A magyar jogrend szerint, ha a tényállás egyszerű, és a rendelkezésre álló bizonyítékok elégnek tűnnek, akkor a bíróságnak lehetősége van a tárgyalás mellőzésére. Viszont az elítélt az ítélet után, 8 napon belül még kérheti a tárgyalást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!