Illetékesség hiánya miatt más bíróság tárgyalhatja az „ördög ügyvédje”-ügyet

2021. december 22. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben, két évvel a Borkai Zsolt körüli botrány kirobbanása után az ügyészség vádat emelt egy ügyvéd foglalkozású férfival és egy többszörösen büntetett előéletű férfival szemben az ún. ördög ügyvédje ügyben.

A vád szerint az ügyvéd a büntetett előéletű társa segítségével „különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott”.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2021. december 16-i végzésében illetékességének hiányát állapította meg a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban, és az ügyet áttette a Szombathelyi Járásbírósághoz.

A döntés oka az, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján Magyarország határain kívül elkövetett bűncselekmény elbírálására az a bíróság illetékes, amelynek illetékességi területén a terhelt lakcíme vagy tényleges tartózkodási helye található.

Korábban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Czeglédy Csabát gyanúsította azzal, hogy Az ördög ügyvédje blogon nyilvánosságra hozta Borkai Zsolt adriai szexvideóját, amibe bele is bukott az akkor még győri polgármester. A DK-s politikus több platformon tagadta, hogy bármi köze lenne a Borkai-ügyhöz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!