Mégsem veszi át a Mol a benzinárstop miatt bezárt kutak működtetését, hiába kérte tőlük a kormány

2022. március 21. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy az elszabaduló benzinárak és a kilenc éve nem látott mértékű infláció miatt a kormány tavaly november 15-től 480 forintban rögzítette a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát, a kormány meg is kérdezte a vállalatokat, ki vállalná a rögzített benzinár miatt bajba jutott benzinkutak üzemeltetését. Még akkor novemberben jelezte is a Mol, hogy szívesen segítene. Azóta élesedett a helyzet, hiszen valóban lettek kutak, amik bezártak, ám a Mol mégsem veszi át az üzemeltetésüket, írja a 444.hu.

Tavaly novemberben azt írta a Mol, meg tudják oldani a bezárt kutak ideiglenes üzemeltetését, „ezzel elősegíthetjük azt, hogy adott településeken, régiókban folyamatos és zavartalan legyen az üzemanyaghozzáférés”. A kormány rendelete alapján az a kút, amely egy hét során 48 órán túl „üzemszünetet” tart, átmenetileg köteles az egységet egy, az ITM által kijelölt másik cégnek átadni. A feladatra egyébként csak a Mol jelentkezett.

A Népszava két napja arról írt, hogy már vannak is ilyen kutak, erre kérdezett rá a Molnál a 444.hu. Az országosan összesen 468 kúttal rendelkező Mol a lapnak azt írta:

„Jelenleg több kút működtetésére is felkérte a Molt a kormány, de a helyzetelemzést követően úgy látjuk: a felsorolt térségekben biztosított az üzemanyag-ellátás. Az érintett kutak 20 kilométeres körzetében egy vagy több üzemelő töltőállomás is található. Ez azt jelenti, hogy az érintett kutak átmeneti üzemeltetése nélkül is jut elég üzemanyag minden helyi lakos számára vagy Mol vagy akár versenytárs szolgáltatótól”.

Ezek szerint az olajtársaság megteheti, hogy bár a kormány kijelöli az átvételre, annak mégsem tesz eleget – vonja le a következtetést a lap. A vállalat hozzátette, hogy ha olyan további helyszínek merülnek fel, ahol nem biztosítható az egyenletes és könnyen elérhető üzemanyag-ellátás, a Mol a jogszabály értelmében átmeneti időre átveszi az adott töltőállomások üzemeltetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!